Flyttestrømmen til storbyene får politiske konsekvenser ved neste stortingsvalg. Det viser beregninger professor Bernt Aardal har foretatt. Han har brukt tall fra Statistisk sentralbyrå for å finne sannsynlige innbyggertall i fylkene 1. januar 2012. De tallene avgjør hvor mange representanter hvert fylke skal få ved stortingsvalget drøyt 20 måneder senere.
Hedmark, Nordland, Sogn og Fjordane, Troms og Nord-Trøndelag er taperne i Aardals beregninger. Disse fylkene mister et mandat hver.
Kommunal- og regionaldepartementet har ansvaret for å sette i verk mandatfordelingen. Der er nordtrønderen Guri Størvold (Sp) statssekretær, og hun har et enkelt råd til sine søstre og brødre i hjemfylket som vil unngå å miste innflytelse.
Stortinget består av 169 representanter valgt fra 19 valgdistrikter (fylker).
- Det er bare for nordtrønderne å gå i gang og lage flere barn. Folketallet telles først opp om et drøyt år, og fram til da må Nord-Trøndelag bruke tida godt, sier Størvold til Trønder-Avisa.
Valgforsker og professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, har også observert utviklingen som betyr at distriktsfylker vil miste mandater i Stortinget fra 2013. Selv om stemmetallet i stortingssalen langt oftere fordeler seg etter klassiske partilinjer enn geografi, er den geografiske representasjonen viktig, mener Todal Jenssen.
- Det blir tydelig når man ser hvem som driver fram sakene. Geografisk tilhørighet har mye å si når det gjelder politisk initiativ. Vi kan for eksempel se det på veibygging, hvor det er ganske tydelig at politisk tilhørighet betyr noe veipengene skal fordeles, sier Anders Todal Jenssen.