Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Digitaltmuseum og nationen.no gir deg 900.000 historiske skatter

Mellom 800.000 og 900.000 gjenstander og bilder fra norske museer er bare et tasteklikk unna for nettbrukerne på nationen.no.

På nationen.no kan du nå søke i norske museumsarkiver etter gamle bilder og gjenstander. Det skjer som en følge av avisens samarbeid med den statlige tjenesten Digitaltmuseum.no.

Bildesøket har rukket å bli svært populært blant våre nettbrukere på de få ukene det har ligget ute.

En av ildsjelene bak Digitaltmuseum.no, seniorrådgiver Bjørn Olav Tveit i Norsk Kulturråd, er veldig stolt av konseptet.

- Vi har stor tro på digitalisering av museumsinnhold, sier han.

Ingen kommersiell aktør

Over halvparten av alle landets museer er med i det digitale arkivet, og flere skal det bli. Dermed legges alt fra gamle bilder til bilder av ulike museumsgjenstander ut på nett og gjøres tilgjengelig for enhver nettbruker. Det er ingen forskjell på museer som vanligvis koster penger og de som er gratis. Alle skal med.

Les også: Kjemper om å bli årets museum

- I og med at vi ikke er noen kommersiell aktør, er det viktigste for oss å bringe kulturarven videre, ikke å tjene penger. Vi tror ikke at noen har noe å tape på at disse tingene digitaliseres, tvert imot, sier Tveit.

Han understreker at det er svært få som går og leter i fysiske arkiver nå, og at også museene bør ta inn over seg den digitale hverdagen.

- Det vi ser er at mange museer opplever en økt oppmerksomhet og flere besøkende etter at mye av det de har å vise frem ble lagt ut på nett, sier Tveit.

«Bokser»

Annonse

Til nå ligger omtrent 800-900.000 bilder tilgjengelige på nett, både på Digitaltmuseum.no og på nationen.no.

Digitaltmuseum har jobbet mye med å bringe søket ut til folket, og setter stor pris på samarbeidet med Nationen. På nationen.no har allerede en veldig stor andel av leserne begynt å bruke søkemotoren.

Les også: Telemark museum kjøper samling fra Porsgrund Porselen

- Vi lot oss inspirere av nettstedet yr.no, som har lagt opp til at folk kan legge ut en liten «søkeboks» på sin egen nettside og søke på værmeldingen derfra, sier Tveit.

Se også: Gamledager i farger

Alle som ønsker kan opprette et slik boks på Digitaltmuseum sine nettsider og legge den ut på sin egen blogg eller hjemmeside. Tveit håper at dette er med på å øke bruken ytterligere.

Hvordan søker man?

Ved å klikke seg inn på nationen.nos søkemotor, kan du også få tilgang til museenes arkiver.

Du skriver inn ditt søkeord i det hvite feltet øverst til venstre. Her kan du søke på alt fra familienavn til stedsnavn og andre nøkkelord du interesserer deg for (landbruk, hest, småbruk og så videre).

Deretter trykker du på «søk». Det vil dukke opp tre bilder kort tid etter, eventuelt færre hvis det bare fins ett eller to. Dersom det er flere bilder tilgjengelig, kan du navigere med pilene øverst til høyre og venstre for bildet for å se flere.

Neste artikkel

Nesten 400 personer er nominerte til Årets unge bonde