Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det Norske Måltid: Matblogger ble årets matgleder

Og hedersprisen gikk til Ingrid Espelid Hovig.

Det var to stolte og fornøyde matstatsråder som delte ut priser under finalen i Det Norske Måltid under Matgallaen i Stavanger lørdag kveld.

- Mye av mitt engasjement som matminister har basis i våre fantastiske råvarer fra jord og fjord. Jeg vil at den renhet, friskhet, enkelhet og etikk som ligger bak norsk matproduksjon og videreforedling bokstavelig talt skal komme «til sin rett» på tallerkenen. Det bidrar Det Norske Måltid til, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Synliggjøring

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid.

Målet er å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

- Det har vært utrolig morsomt at Det Norske Måltid også er blitt en tv-serie i år. For en sjømatminister er det en fryd å se matglede, humor og kultur langs kysten og i innlandet, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Les også: TV 2 vil inspirere nordmenn til å lage bedre mat

- Å være med på finalen har vært en stor opplevelse, og det er flott at vi sammen har lyktes med å synliggjøre for norske tv-seere det store mangfoldet som finnes av norske matskatter.

Matblogger gleder

Opplysningskontorene i lanbruket delte for første gang ut prisen Årets matgleder under Matgallaen.

Alle kunne nominere kandidater, og matblogger Trine Sandberg stakk av med seieren.

Sjekk ut Sandbergs matblogg

En jury bestående av Bocuse d?Or-vinner Geir Skeie, Anne Mari Halsan (MatPrat), Toril Gulbrandsen (frukt.no), Ida Berg Hauge (Melk.no) og Kjell S. Rakkenes (DIST Creative), vurdere de nominerte kandidatene og kåret en vinner.

Årets matgleder får en tur til Svalbard for to inkludert et besøk på Huset i Longyearbyen, en av landets mest eksotiske gourmetrestauranter. - Ingen er så god som du, Ingrid!

En beveget Ingrid Espelid Hovig tok i mot hyllest og stående applaus som vinner av Det Norske Måltids Hederspris.

-Ingen er så god som du, da, ingen er så god som du, sang en fullsatt sal på 1100 mennesker, mens vår alles kjære Ingrid ble geleidet opp på scenen av Harald Osa og Jostein Soland.

-Dette har vært en festkveld fra vi kom og -ja, helt til nå, sa en overveldet Ingrid Espelid Hovig. -Det er så utrolig at alle husker meg, når det er så lenge siden jeg var på TV.

Gjestene kunne nyte en fireretters meny servert av mer enn 100 servitører, samtidig som de ble underholdt av blant annet Valkyrien Allstars, Atle Pettersen og Sirkus Eliassen. Programlederne Heine Totland og Arne Hjeltnes var i storform, og sang, rappet og intervjuet de som konkurrerte i de fem kjøkkenene. Hjeltnes leste også eget nyskrevne dikt til hedersprisvinneren.

Her er juryens begrunnelse for tildelingen av Hedersprisen:

Ingen har hatt større betydning for matkultur og kosthold i det moderne Norge enn den aller første mottaker av Det Norske Måltids Hederspris. Som husstellærer, omreisende fiskemisjonær for Opplysningsutvalget for fisk, men ikke minst gjennom 40 år som vår kjære fjernsynskokk, har hun med sin entusiasme, sin praktiske og pedagogiske formidling preget kostholdet til generasjoner av nordmenn.

Hun satte tidlig fokus på sammenhengen mellom kosthold og helse i programmer som ble sett av "hele Norge". Som forfatter og redaktør har Ingrid Espelid Hovig medvirket til over 50 kokebøker! Den rutete kokeboken er i dag trolig Norges mest brukte kokebok. En innføring i grunnleggende kokekunnskap, lett forståelige oppskrifter for store familier så vel som for enslige. En bok som følger opp det beste fra våre første matmødre og kokebokforfattere, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken.

Årets Kjøttprodukt 2011

Annonse

Som "gudmor" og den gode fe for det norske kokkelandslaget har hun bidratt til at norske kokker er blitt blant verdens beste! Alltid tilgjengelig og tilstede for å fremme godt mathåndverk og det norske måltid. Ingrid Espelid Hovig ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I kveld ønsker vi å hedre og takke hele Norges matmor for hennes utrettelige engasjement og verdifulle innsats for et godt norsk kosthold med Det Norske Måltids Hederspris.

2-2 mellom Nordpå og Midti

-Vi begynte med 49 produkter. I kveld står vi igjen med fem verdige vinnere, sier en lettet og glad Harald Osa fra Stiftelsen Norsk Matkultur.

Jakten på de beste matproduktene i Norge er over for denne gang. Nordpå og Midti har mest grunn til å være fornøyd, med to vinnere hver.

Det hele startet med at fem regionale juryer plukket ut ti kandidater i sin landsdel. Produktene ble bedømt av en nasjonal fagjury med Bent Stiansen i spissen. De tre beste i hver kategori gikk til finalen, der vinneren ble den som til sammen fikk flest poeng for smak, konsistens, utseende og lokal tilhørighet.

Vinnere fra både Hitra og Frøya

Årets Kjøttprodukt 2011 er Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat på Hitra.

-Markedet etterspør det ekte, det naturlige og det opprinnelige, og forbrukerne vil ha kvalitet for pengene. DalPro Gårdsmat henter sine råvarer direkte fra den ville kystnaturen og foredler til det ypperste av produkter, akkurat slik vi ønsker det. Jeg gratulerer med seieren, sa Lars Peder Brekk, som delte ut prisen.

I kategorien Årets fisk- og skalldyrprodukt var det Kamskjell fra Seashell på Frøya som stakk av med seieren, akkurat som i 2008. Juryen er ikke snauere enn at de mener at de håndplukkede, levende kamskjellene fra Frøya er "verdens beste skjell". Lisbeth Berg-Hansen har også registrert kokkenes anerkjennelse av produktet blant annet som utvalgt råvare i det internasjonale kokkemesterskapet Bocuse d?Or.

-Jeg er svært stolt over Seashell som har lyktes med å løfte frem en unik råvare, ivareta produktets kvalitet og fortelle den gode historien om kamskjellenes opphav og hvordan de høstes, sier Berg-Hansen.

Nordpå med to vinnere

Årets ost ble Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård på Kjerringøy i Nordland. "En smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av", lyder juryens begrunnelse.

Vår nordligste landsdel tok også hjem prisen for Årets frukt- og grøntprodukt med Gulløye fra Nord-Norge, fra Tromspotet på Silsand på Senja. I juryens begrunnelse står det: Gulløye fra Nord-Norge er en rødøyd, melen og smaksrik potet, et praktfullt eksempel på hvordan moder jord og lange lyse sommerdager og sommernetter bidrar til topp kvalitet på smak og konsistens.

Smaken av Norge på en flaske

I kategorien Årets frukt- og bærdrikk var det eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som gikk av med seieren.

-Bagstevold gård har gjennom flere generasjoner dyrket epler som vi nå kan nyte i form av eplemost. Systematisk og grundig jobbing med kvalitet har gitt resultater, sier prisutdeler Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

I juryens begrunnelse står det: Årets frukt- og bærdrikk er laget av aromatiske epler, med god balanse mellom sødme og friskhet. Smaken av Norge på en flaske! En eplemost der minnene om blomsterrike maidager, livlige julidager og varme augustnetter ligger lagret.

Ekte håndverk

Et lite gårdsysteri på Jæren har gått av med seieren som Årets nyskapning. Knudenosten fra Aurenes gårdsysteri, i Time i Rogaland er et godt og spennende produkt som til og med har skapt nysgjerrighet hos NOMA -som er kåret til verdens beste restaurant for sin satsing på det nordiske kjøkken. Grunnleggeren av NOMA, Claus Meyer, har blitt så begeistret at han gjerne vil selge osten fra Aurenes gardsysteri i sine utsalg, sier en imponert Ovesen.

Konkurransen om tittelen Årets Nyskapning sto mellom produkter som var nominert av de regionale juryene, men har hatt en egen nasjonal juryering i regi av Gastronomisk Institutt.

Juryens begrunnelse:

Årets Nyskapning er et håndverksprodukt basert på lokale råvarer. Geitemelk fra egen gård i kombinasjon med tilegnelse og bruk av tradisjonelle teknikker har gitt en smaksrik ost med potensial for et større marked.

Neste artikkel

Hyller norsk mat i verdensklasse