Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det heter ikke lenger «laboratoriekjøtt» – nå heter det «rent kjøtt»

Forbrukerne liker ikke å høre om kjøtt som er dyrket i laboratorium. Derfor har flere selskaper som utvikler denne typen kjøtt gitt produktet et annet navn.

Denne kjøttbollen er resultatet av laboratoriedyrking av kjøtt. Det gjør den ren, mener flere bransjeaktører. Foto: Memphis Meats
Denne kjøttbollen er resultatet av laboratoriedyrking av kjøtt. Det gjør den ren, mener flere bransjeaktører. Foto: Memphis Meats

Flere høyteknologiske selskaper jobber med å dyrke fram kjøtt i laboratorier endrer begrepsbruken for å unngå at forbrukerne ser på produktene som ekle, skriver bransjeavisa Global Meat News.

Ifølge avisa er markedet for «alternativt kjøtt» i stadig økende vekst. Foran i utviklingen ligger selskaper som israelske SuperMeat og amerikanske Memphis Meats.

Laboriatoriekjøtt kan for eksempel dyrkes fram fra stamceller, og det er riktigere å kalle dette kjøttet «rent kjøtt», mener blant andre Bruce Friedrich, som leder amerikanske The Good Food Institute.

– For det første er «rent kjøtt» mer presist for å beskrive ekte kjøtt uten at dyr blir slaktet. For det andre ligner «rent kjøtt» på «ren energi» i den forstand at det umiddelbart kommuniserer viktige aspekter ved teknologien – både hva angår miljømessige fordeler og sykdommer som kan spres gjennom maten og medisinrester, skriver Friedrich på bloggen sin.

Han får støtte fra Koby Barak, som er grunnlegger og direktør for SuperMeat.

Annonse

– Hos oss sier vi ikke «laboratoriekjøtt», men «kultivert kjøtt», og vi støtter begrepet «rent kjøtt» fullt ut, sier Barak til Global Meat News.

Verdens første hamburger av storfekjøtt dyrket i laboratorium ble servert i London i 2013. Den hadde da en prislapp på over 2,2 millioner kroner, og var laget etter den nederlandske biologen Mark Posts oppskrift.

Post trakk fram den nye kjøtt-typen som et framtidig bærekraftig, etisk og miljøvennlig alternativ til tradisjonell kjøttproduksjon.

Neste artikkel

Regjeringen får krass kritikk for kutt i klimapolitikken