Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Derfor sier eksaktivist Kismul nå ja til oljeboring utenfor Lofoten

Tidligere miljøaktivist og nå statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ane Kismul, forklarer hvorfor hun sier ja til oljeboring i allerede åpnede områder av Nordland IV.

Hun har foretatt en kraftig snuoperasjon i sitt syn på oljevirksomhet siden sin tid som leder i Natur og Ungdom.

Den gang dro miljøaktivisten Ane Kismul ut i båt for å hindre oljeleting utenfor Lofoten.

- Det er meningsløst å lete etter olje i et område som er så sårbart og verdifullt som Lofoten og Vesterålen. Området må bli forbli stengt for oljeindustrien, sa hun da hun aksjonerte i Lofoten i 2000.

Som statssekretær i Olje- og energidepartementet sier hun ja til boring i deler av Nordland VI, og utgjør en del av flertallet i Sps programkomité.

Les også: Borch sikret olje-ja utenfor Lofotoen - stikk i strik med Senterungdommens vedtak

Tok partihensyn

Kismul forklarer sitt standpunkt i programkomiteen med at Nordland VI-forslaget må sees på som et kompromiss.

- Sp har flere ganger vedtatt et nei til oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvorfor skal partiet endre sin politikk nå?

Annonse

- Utgangspunktet var et forslag om å videreføre dagens politikk satt opp mot forslaget om å konsekvensutrede hele Lofoten og Vesterålen. Å konsekvensutrede betyr å starte en prosess for åpning av hele området. Det var ytterpunktene som ble sendt på høring.

Les også: Ane Hansdatter Kismul blir listetopp for Senterpartiet i Oslo

- Flertallet i komiteen ønsket å finne en løsning som kunne samle i stedet for splitte partiet. Vi gikk derfor inn for en kompromissløsning. Begge forslagene innebærer å ikke åpne nye områder. Forskjellen er ulike tilnærming til den allerede åpnede delen av Nordland VI, sier hun.

Ola Borten Moes forslag

Ane Kismul ble hentet inn til Olje- og energidepartementet i fjor høst. Det var Sp-nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe som først lanserte forslaget om å bore i deler av Nordland VI under en pressekonferanse i Svolvær.

Forslaget innebærer å starte petroleumsvirksomhet i områder som ble åpnet av Stortinget i 1994. Siden har flere regjeringer lukket døra for oljeindustrien i de samme områdene.

Sp avgjør sin oljepolitikk under landsmøtet i april.

Neste artikkel

De har én representant – nå seiler det nye bondepartiet opp til å bli blant de største i Nederland