Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Deler ut 65 nye oljetillatelser på norsk sokkel

48 selskaper får tilbud om 65 nye oljeutvinningstillatelser på norsk sokkel når regjeringen gjennomfører en ny runde med såkalt TFO-tildelinger i forhåndsdefinerte områder.

Olje- og energiminister Tord Lien setter rekord i antall oljetillatelser i en omgang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien setter rekord i antall oljetillatelser i en omgang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er ny rekord både i antall utvinningstillatelser og antall selskaper. Tildelingene gir et godt utgangspunkt for videre utforskning av noen av de mest etablerte leteområdene på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tirsdag. Han sier i en pressemelding at det er «med stor glede» han sender ut tilbudene.

Tildelinger på norsk sokkel

* Det arrangeres to typer konsesjonsrunder på norsk sokkel

* Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) omfatter de modne delene av sokkelen med kjent geologi og god infrastruktur. Denne tildelingen lyses ut hvert år.

* De ordinære konsesjonsrundene omfatter de umodne delene av sokkelen. Disse rundene avvikles vanligvis annethvert år.

* Første konsesjonsrunde ble utlyst i 1965. Ni selskaper, eller grupper av selskaper, fikk i løpet av høsten tildelt 22 utvinningstillatelser i den aller første konsesjonsrunden.

(kilde: Det Norske) (©NTB)

Av de 48 som får tilbud om tillatelser, blir 29 selskaper tilbudt operatørskap. De 65 tillatelsene fordeler seg på 38 i Nordsjøen, 19 i Norskehavet og 8 i Barentshavet.

Full fres

Statoil har fått andeler i ti utvinningstillatelser og blir operatør i sju av dem. Tillatelsene er spredt over alle de tre havområdene på sokkelen.

– Vi er veldig fornøyd med TFO 2013-tildelingen, som er i tråd med strategien vår. Den utgjør et godt grunnlag for videre utvikling av norsk sokkel som et kjerneområde for Statoil, sier Irene Rummelhoff, nyutnevnt direktør i Statoil for leting på norsk sokkel.

TFO-tildelingene er på modne deler av sokkelen, der geologien er kjent.

– De modne områdene på norsk sokkel er veldig attraktive. Kjent geologi bidrar til høye funnrater, mens godt utviklet infrastruktur gir fat av høy verdi, sier Rummelhoff.

Annonse

Det norske oljeselskap ASA er også fornøyd, med tildelte andeler i seks nye lisenser, to av disse som operatør.

Klimamageplask

Oljebransjen og oljemyndighetene har understreket hvor viktig det er med tilgang til de modne områdene, dersom ressursene der skal kunne utnyttes til fulle.

– Regjeringen vil holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet. Rekordtildelingene i TFO 2013 er vårt første skritt på veien og viser at vi holder det vi lover, sier statsråd Tord Lien.

Tildelingen møter imidlertid motstand i SV, som kaller det «et nytt klimamageplask» for statsministeren.

– Statsministeren øker nå norsk oljeavhengighet, mens hensynet til jordens klima og norsk økonomi tilsier at vi må gå motsatt vei, sier SVs miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås. Både SV og miljøbevegelsen har tidligere krevd at TFO-ordningen avvikles fordi den ikke tar nok miljøhensyn, men SV klarte ikke å få til en avvikling i løpet av sine åtte år i regjering.

Neste artikkel

Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja