Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De som stemte rødgrønt sist er de mest usikre foran neste valg

Rødgrønne velgere fra forrige valg er mer usikre enn borgelige. En av fire Sp-velgere er usikre på hva de ville stemt om det var stortingsvalg i dag.

Usikkerheten blant de rødgrønne er påtagelig i de siste partimålingene Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen.

I desember-målingen sier 15 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i 2009, at de er usikre på hva de skulle stemt. 24 prosent av Sp-velgerne ville vært usikre, og 21 prosent av SV-velgerne. Tilsvarende tall for de borgerlige velgerne er fra seks til åtte prosent for Frp og Høyre, 10 prosent for KrF og opp til 13 prosent for Venstre.

- Jeg tror det er godt nytt for partiene at mange ikke har bestemt seg helt. Det tyder på at velgerne ikke har forlatt dem til fordel for et annet parti, men trolig kan la seg overbevises til å bli, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Se hele målingen her: Politisk barometer (PDF 12 kB) Krysstabeller (PDF 84 kB)

At mange nå er usikre på hva de skal stemme ved neste stortingsvalg, synes han ikke er overraskende.

- Når folk begynner å bli misfornøyd med partiet de stemte på sist, er det ikke uvanlig at de setter seg på gjerdet. Oppgaven framover nå for partiene blir å få velgerne tilbake og passe på at de ikke hopper over til et annet parti, sier han.

Stor jobb fram mot valget

Ap og Sp holder på mer enn halvparten av 2009-velgerne. For SV er saken en annen. Kun 46 prosent av de spurte sier de ville stemt det samme, og lekkasjen er ikke bare til sofaen.

- For SV er det fortsatt en betydelig lekkasje til de andre partiene. Lekkasjen er noe mindre enn tidligere, men fremdeles absolutt betydelig. Vi ser blant annet at velgerne går til Ap, Venstre og til Rødt. Lekkasjene er ikke så store hver for seg, men om vi tar de tre partiene samlet, så er vi oppe i 13 prosent der også. Særlig lekkasjene til Venstre og Rødt bør være bekymringsfulle for SV. Det kan tyde på at en del av miljøvelgerne deres heller vil foretrekke et av de andre partiene, sier Aardal.

Les også: Sp og SV vil gjere EØS til valkampsak

Generalsekretær i SV, Silje Schei Tveitdal, lar seg ikke skremme av usikre velgere.

Annonse

- Usikkerheten gir de rødgrønne muligheter til å vinne tilbake velgerne fram mot valget. Jeg tror en del velgere foreløpig kan være litt avventende i forhold til hva som blir løftene våre de neste fire årene. Vi har sittet i regjering i snart åtte år, så en del avventer nok for å se til hva vi presenterer og hva som eventuelt blir nytt, sier hun.

Stor utfordring

Heller ikke Senterpartiet lar seg skremme.

- Vi tar det som en utfordring å vinne tilbake usikre velgere. Hadde de gått over til andre partier, ville det vært vanskelig. At de i stedet sitter på gjerdet, viser at vi har en stor jobb foran oss. Den tror jeg vi skal klare å gjennomføre, sier generalsekretær i Sp Knut M. Olsen.

Les også: Borgerlig regjering styrer unna EU-medlemskap

Olsen tror Sp kan mobilisere velgerne ved å synliggjøre hva som skiller Sp fra de andre partiene, og hva en Høyre-Frp-dominert regjering vil bety for Distrikts-Norge.

Aardal er ikke i tvil om at partiene kan vinne tilbake velgere dersom de gjør en god valgkamp på nyåret.

- Mange bestemmer seg seint, så det er mye å hente for flere av partiene, sier han.

Les også: Senterpartiet slår tilbake i Sogn og Fjordane

Flere tidligere medlemmer i rødgrønne partier ønsker ikke å støtte sine gamle partier etter snart åtte år i regjering. Det kan du lese mer om i eavisa til Nationen for lørdag 8. desember.

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken