Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dagmar koster nettselskapene 400 millioner kroner

Orkanen Dagmar gjorde tusenvis av hjem strømløse i romjulen. En prognose fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at nettselskapene må punge ut minst 400 millioner kroner.

NVEs prognose viser at selskapene må betale 100 millioner kroner direkte til strømkundene. Når strømbrudd varer lenger enn 48 timer, har nettkundene krav på 2.700 kroner, pluss 1.300 kroner for hver dag utover 72 timer. I tillegg kan nettselskapene bli straffet ved at de må redusere inntektene med 300 millioner kroner gjennom en ordning som kalles Kile (kompensasjonsordning for ikke levert energi), skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Dagmar-ofre krever bedre sikkerhet i telenettet

Annonse

- Kile er et system der vi får inntektstap dersom vi har avbrudd. Det er en straff der vi taper inntekter, sier nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi. Hans selskap varslet torsdag at det kan risikere å måtte belaste 2011-regnskapet med økte kostnader på rundt 100 millioner kroner fordi mange strømkunder var strømløse i flere døgn. Strømnettet er forsikret, og selskapet regner derfor med å få tilbakebetalt utgifter til reparasjon. Men reparasjonene blir småpenger i forhold til erstatningene til kundene. Sogn og Fjordane Energi regner med at reparasjonsarbeidet vil koste noen titall millioner kroner. Tussa Kraft på Sunnmøre opplyser at det taper 150-200 millioner kroner som følge av Kile-ordningen. 20 nettselskaper var torsdag samlet på Vestnes i Møre og Romsdal for å diskutere hvordan de skal reagere på det mulige inntektstapet. ©NTB

Neste artikkel

Bonde fikk kyllinger avlivet uten smitte – frykter for erstatninga