Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brudd eller buddy

Norsk Bonde- og småbrukarlag snakker gjerne om ny landbrukspolitikk. Laget strides internt om veien.

Merete Furuberg ble gjenvalgt på Landsmøtet i Norsk bonde-og småbrukarlag. Her sammen med Landbruskminster Jon Georg Dale og organisatorisk nestleder Ragnhild B. Elvestad politisk nestleder Elin Bergerud t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

30. mars i år vedtok representantskapet en «marsjordre» til jordbruksforhandlingene: «Økt kraftfôrpris for mer arealbruk i Norge». Det er jo en ny politikk.

Men i maktens irrganger er det ikke så enkelt å marsjere rett fram. Oppgjøret i vår endte med at kraftfôrprisen ble lavere enn hva Jon Georg Dale ville. Det ble mer arealbruk i Brasil. – Dette er det uenighet om internt, sa Merete Furuberg i helgen.

Men nye ting ska' moast ættekvart, som Hans Rotmo sier. Alliansen ny landbrukspolitikk, med rød og grønn ungdom på laget, flytter inn. Elin Bergerud l(eks-senterungdommen) er ny politisk nestleder. Allianseideolog Vegard Vigdenes leder valgkomiteen. Og systemkritiker Svenn Arne Lie er fylkeslederen med flest medlemmer bak seg.

– Aps jordbrukstalsmann på Stortinget vet ikke forskjellen på oss og Bondelaget. Hvis vi fortsetter slik, er vi ferdige, sier Lie. Han lo hele veien til stemmeurnen i helgen. Søndag vedtok NBS nemlig å forberede publisering av sine egne krav til jordbruksforhandlingene før de samordnes med Bondelaget.

Det åpner for at Småbrukarlaget kan lufte egne standpunkt i media (og med allierte på Stortinget) hele veien fram til at Stortinget vedtar oppgjøret. Det åpner også for at staten kan spille rått på uenighet mellom faglagene.

• Les kommentar: Delt Dale, delt opposisjon

Annonse

Alliansen gleder seg til det første, forhandlingsutvalget og Merete Furuberg gruer seg til det siste.

– Kravet om å stå samlet i landbruket tilslører reelle interessemotsetninger og ulike retningsvalg: Mellom volum, diesel og dekk, eller et landbruk som når målene, sier Svenn Arne Lie.

• Les mer: Dale varslar kutt i tilskot til sauebønder om overskotet av kjøtt held fram

– Om jeg skulle kriga med Bondelaget hver dag, tror dere vi hadde fått resultater? Om vi skal avslutte samspillet, må dere finne dere en annen leder, melder Merete Furuberg.

Kampen fortsetter. Laget må i vinter bestemme seg om veien til ny landbrukspolitikk går via høylytt alenegang eller systemtro småseire. Ingen av alternativene fremstår som snarveier. Selv om Aps jordbrukstalsmann får klargjort hva NBS mener, er det tvilsomt om han er enig.

Neste artikkel

Brått dukka Furuberg opp på Farmen