Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Breiviks diagnose er paranoid schizofreni

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. De regner med at han i lang tid vil være en fare både for seg selv og andre.

De to psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breiviks sykdomsutvikling har vart over tid. Fra 2006 isolerte han seg selv og mistet gradvis funksjonsevnen.

Les også: Vanskelig å akseptere - Nationens Drude Beer kommenterer

32-åringen kan ifølge psykiaterne også ha alvorlige personlighetsforstyrrelser, men de mener det ikke kan stilles noen diagnose om dette før Breivik eventuelt blir behandlet for schizofreni-lidelsen. Regent

Annonse

I rapporten skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette. De sier Breivik har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der Breivik selv mener seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Han ser seg også som utvalgt til å frelse sitt folk. Breivik har fortalt de sakkyndige at han har begått drapene av kjærlighet til sitt folk. Han mener han er den mest perfekte ridderen siden andre verdenskrig, og han mener hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa. Breivik har også antydet at han ser seg selv som framtidig regent i Norge. Suicidal

Ifølge Aftenposten rapporterer de sakkyndige at Breivik har usammenhengende tale. De mener det er stor fare for at 32-åringen vil forsøke å ta livet av seg gjennom en handling rettet mot seg selv og dem han truet på livet. De mener altså at han er en fare for andre og for seg selv, og at dette vil vare over lang tid. Han har ifølge rapporten en livslang lidelse med behov for behandling med medisiner, men det vil være vanskelig å behandle ham. De sakkyndige peker også på at Breivik har hatt en vanskelig barndom med psykisk sykdom i familien. Han mangler fullstendig evnen til empati og er ikke i stand til å ta inn over seg ofrenes eller samfunnets perspektiv. Breivik skal ha blitt gradvis verre i årene forut for terrorangrepet og endt med total funksjonssvikt, sosialt, praktisk og yrkesmessig. Han skal ha hatt tanker om avlytting og overvåking. (©NTB) (©NTB)

Neste artikkel

Støre: Ap kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjering