Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Borten Moe likestiller islamister og nazister

- Radikal islam er like skadelig som nazismen i sin tid var, sier Ola Borten Moe (Sp).

Senterpartiets innvandringspolitiske talsmann Ola Borten Moe er blitt beskyldt for blant annet populisme, Frp-etterløping og småbrune tendenser hittil i juli. Bakgrunnen er et intervju med Adresseavisen:- Vi har ikke mye å lære av den arabiske verden. Vi kan med stor bravur, og uten å være brune, heise flagget og si at vårt samfunn er overlegent andre samfunnssystem, sa Borten Moe der.Det førte til en lengre debatt i trøndermediene om temaet. I et intervju med Klassekampen i dag utdyper hva han mener med sitt forsvar av de norske verdiene, og hva han mente da han sa til Aftenposten denne uken at det kan være «gode, legitime grunner» til at radikale islamister som søker opphold i Norge blir forfulgt og er i livsfare i hjemlandet. Et Norge i krig På et spørsmål om han mener at Norge er i krig med radikal islam, svarer han følgende:- Jeg vil si det er omvendt. Sånn er i alle fall mitt verdensbilde. Jeg opplever at radikal islam representerer et samfunnssystem og en ideologi som bryter med alt av verdier og prinsipper som det norske samfunnet er bygget på. Det er like skadelig som nazismen i sin tid var.Videre sammenligner han det å gi radikale islamister asyl i Norge i dag, med å gi opphold til tyske krigsforbrytere etter 2. verdenskrig fordi de sto i fare for å bli henrettet hvis de ble der de var. - Farlig Frp-spørsmål Borten Moe mener det er et problem at mange forsøk på å problematisere norsk integreringspolitikk automatisk fører til spørsmålet «er du Frp-er?»- For en del virker det som Frp skal være nullpunktet i integreringsdebatten, og så skal vi andre definere oss ut ifra det. Jeg tror det har ødelagt for å ta debatter knyttet til hvilke verdier, grunnsteiner, regler og normer som skal gjelde i vårt samfunn. Det er nødvendige, viktige og spennende debatter vi er nødt til å ta, sier Borten Moe til Klassekampen.Han tror ikke andre senterpartister er uenige med ham.- Det har jeg ingen grunn til å tro. Hvis du tenker på spørsmålet om vi skal bygge Norge på menneskerettigheter og respekt for enkeltindividet ville jeg blir overrasket om du fant senterpartister som var uenig med meg. Det samme gjelder spørsmålet om vi skal bidra til at verden for øvrig får samme styringssystem som vårt. Rødgrønn motbør

Men flere politikere i flere partier har vært uenige. SVs stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Snorre Valen, driver i en kronikk i Adresseavisen gjøn med Borten Moes idé om å «drive misjon» for vestlige verdier.- Ja, det har vi jo gjort med stor suksess tidligere, fra korstogene til kolonisering, tvangskristning og slavehandel (som vi selv deltok i), til USAs herjinger i Vietnam, Irak, Guatemala, Nicaragua og så videre. CIA spilte en sentral rolle da det gryende demokratiet i Iran ble ødelagt og Shahen innsatt. På det tidspunktet var ennå ikke USAs egen rasepolitikk avskaffet, og «overlegne» Norge drev fortsatt «misjonering» i form av fornorskingspolitikk mot samer. Kan det tenkes at vi selv bidrar til, og har skapt, konflikt? skriver Valen.Valen trekker blant annet fram den jødiske befolkningen i Trondheim som eksempel på at den norske majoritetsbefolkningen i lengre tid har lært av andre trossystemer. Han får støtte fra Tone Sofie Aglen, Sp-kommunalråd i Trondheim.- Det er utrolig naivt å si at vi ikke har noe å lære, for det har vi garantert. Det er vel positive og negative trekk ved de fleste samfunnssystem. Det Ola tenker på er sikkert manglende likestilling, sharialover og forfølgelse av homofile. Og i så måte har han helt rett. Men den arabiske verdenen er mye mer mangfoldig enn som så. Det er ikke slik at norsk er god og arabisk er ond, sier Aglen til Adresseavisen.

- Farlig ordbruk

Annonse

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag, Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik, har også kastet seg inn i debatten. På sin blogg skriver han blant annet:

- Når autoriteter i samfunnet gjør kampen mot radikal islam til en hovedsak, eller advarer om at vår kultur er i ferd med å utslettes, er veien kort til at mange, alt for mange, begynner å skule på våre nye landsmenn. Det finnes ikke et muslimsk Norge eller et kristent norsk Norge, ikke et svart eller et hvitt Norge - det er ikke DEM eller OSS, men VI.

Neste artikkel

Går hardt ut mot strømtiltak til egen regjering: – Folk vil oppleve høyere strømpriser