Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Borgerlig regjering styrer unna EU-medlemskap

En borgerlig regjering i Norge fra neste høst vil ikke aktualisere debatten om EU-medlemskap, opplyser Høyre, Frp, KrF og Venstre.

- Dette er så uaktuelt som det kan få blitt, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til Dagsavisen. Han mener det vil være misbruk av tid og ressurser å bruke krefter på noe som er i strid med flertallet i befolkningen. Heller ikke i ja-partiet Høyre vil EU-medlemskap være aktuelt dersom de borgerlige vinner valget.

Les også: Høgre varslar meir aktiv europapolitikk når partiet kjem i regjering - Jeg kan ikke se at det kommer til å bli aktuelt de nærmeste fire årene, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H).

Les også: Astrup: - Mer kunnskap om EU er nødvendig Kristelig Folkeparti er et nei-parti og deler samme syn som Frp og H på muligheten for medlemskap i EU i den kommende fireårsperioden. - Jeg ser det som helt utenkelig at KrF vil iverksette et arbeid med sikte på EU-medlemskap, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Annonse

Les også: Nei til EU vil ha flere neifolk på Stortinget Han mener dette må reflekteres i en eventuell regjeringserklæring dersom KrF skal i regjering med ja-partiet Høyre. Syversen ønsker seg en såkalt selvmordsparagraf som sier at regjeringen blir oppløst hvis medlemskap i EU kommer på dagsorden. Både dagens rødgrønne regjering og Bondevik 2-regjeringen har hatt en slik paragraf. I Venstre vil man ikke at de borgerlige partiene skal samles om å garantere at medlemskapsdebatten ikke kommer opp, men nestleder Terje Breivik sier at medlemskapsspørsmålet «virker rimelig uaktuelt de neste fire årene». (NTB)

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken