Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondevik: - Sentrum må være beredt

Tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik oppfordrer dagens sentrumspolitikere til å ha beredskapen klar for når "situasjonen endrer seg".

Onsdag kveld var politikere fra og venner av sentrumspartiene samlet på Stortinget til Forum for sentrumspolitikk - organet som ikke er et formelt samarbeid, ikke er initiert av partiledelsen eller stortingsgruppene i noen av partiene, og som heller ikke skal diskutere regjeringsalternativer.

Sps medlemmer i regjeringsapparatet var ikke der, men flere stortingsrepresentanter fra Sp møtte opp. Det samme gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande og store deler av KrFs stortingsgruppe, inkludert alle KrF-stortingsrepresentanter som har vært nevnt som mulige etterfølgere til avtroppende partileder Dagfinn Høybråten.

Sirkushester

Trekkplaster for møtet, som handlet om sentrums historie, var Stortingets gamle Knoll og Tott, Sp-veteran Johan J. Jakobsen og KrF-veteran Kjell Magne Bondevik, med tidligere Venstre-samferdselsminister Torhild Skogsholm for å fylle ut trekløveret og valgforsker Bernt Aardal som vitenskapelig tilbehør.

- Sirkushestene er tilbake i manesjen, sa Kjell Magne Bondevik i sin innledning.

Han la til at for egen del ville han heller være sirkushest enn syvende far i huset, og at han derfor ikke ville komme med noen anbefalinger om regjeringsalternativer.

Likevel oppfordret han både dagens aktive sentrumspolitikere og de yngre, som var spesielt godt representert fra KrFU, til å ha flere tanker i hodet samtidig.

- Sentrum kan komme tilbake. Det var dype strømninger i folket med oss på 70-tallet og i 1997. De strømningene kan komme igjen. Dere må ha en beredskap for en eventuelt ny posisjon. Det kan komme nye situasjoner i Stortinget, sa Bondevik.

- Tap for demokratiet

Selv om møtet skulle handle om sentrumspolitikkens historie, rettet Torhild Skogsholm en liten pekefinger mot samtidshistorien.

- Det å splitte sentrum, som nå, er et tap for det norske demokratiet. Ingen er fornøyd med at så mange avgjørelser tas på lukkete regjeringskontorer. Jeg vet om mye god Sp-politikk som er borte, og ser gjerne at vi får den politikken fram igjen, sa Skogsholm.

Annonse

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen besvarte kritikken fra Skogsholm med å minne om at det ikke er lenge siden den rådende visdommen i politikken var at svake mindretallsregjeringer var et problem for demokratiet.

Jakobsen var også påpasselig med å understreke at han støttet Sps deltakelse i regjeringen.

- Når jeg stiller på dette møtet, er det ikke noe signal om at jeg vil ha Sp ut av regjeringen, sa Jakobsen, som fulgte opp med en samferdselsleksjon:

- Det krever omfattende ingeniørarbeid å bygge nye broer når en først har brent dem.

Fornøyde arrangører

Sp-politiker Margaret Eide Hillestad, en av initiativtakerne, har fått mye oppmerksomhet for sitt utsagn om å "ri to hester samtidig". Selv om hun måtte presisere nok en gang hva hun hadde og ikke hadde sagt overfor møtedeltakerne, var hun godt fornøyd med oppmerksomheten møtet hadde fått.

- Jeg har fått mange hestekommentarer de siste dagene. Men oppmøtet var kjempebra, sier Hillestad til Nationen.

Arne Dolven, som også var med da Forum for sentrumspolitikk sist var aktivt, var også glad for blesten forumet har fått.

- Media skriver det de skriver, det er vanskelig å styre. Men debatten vi hadde her, var god, sier Dolven.

Sp-stortingsrepresentant Christina Ramsøy fra Nord-Trøndelag var en av stortingspolitikerne som deltok på møtet.

- Jeg har tenkt litt over hvordan det kan oppfattes å møte her. Men alle understreker at de har respekt for Sps regjeringsdeltakelse, og det må gå an å diskutere politikk med andre sentrumspolitikere uten at det oppfattes som en trussel mot regjeringssamarbeidet, sier Ramsøy.

Neste artikkel

Reiten roser grunnrenteskatten tross eget milliontap