Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondelaget vurderer sak mot sauegulvprodusent

Totalt sju sauegulv produsert av Reime Agri har kollapset det siste året. Nå samler Bondelaget inn informasjon om hva som er gjort med gulvene, og vurderer sak mot produsenten.

Slik så fjøsgulvet til Etne-bonde Arne Grindheim ut etter at gulvet hans kollapset. Gulvet var et Tulla-gulv fra Reime Agri. Nå vurderer Bondelaget erstatningssak på vegne av de berørte bøndene. Foto: Privat
Slik så fjøsgulvet til Etne-bonde Arne Grindheim ut etter at gulvet hans kollapset. Gulvet var et Tulla-gulv fra Reime Agri. Nå vurderer Bondelaget erstatningssak på vegne av de berørte bøndene. Foto: Privat

Nationen skrev i vår flere saker om sauegulv som kollapset. Ingen menneskeliv gikk med, men flere sauer døde da underlaget plutselig ga etter.

Totalt kollapset sju gulv av samme type: Tulla-gulv fra Reime Agri. De innrømmet i etterkant av ulykkene at det kan være fare for svikt i gulv av denne typen.

Etter ulykkene, gikk produsenten Reime Agri ut og sa at alle som har slike gulv, kunne få tilsendt sikringselement gratis, skriver Bondebladet. Det innebar at bonden selv måtte ta kontakt via selger.

Vurderer sak

Selskapet var samtidig klare på at bøndene selv måtte betale for sjekken av fjøsgulvet, for montering av sikringselement og for eventuelle andre utbedringer. Nå vil Bondelaget undersøke hva som faktisk har skjedd.

– Vi får litt forskjellige tilbakemeldinger fra medlemmene på hvem som har fått tilsendt forsterkninger. Noen bekrefter at de har fått det, andre har ikke fått noe tilsendt. Reime Agri har uttalt at de ikke vil dekke kostnadene bonden har med å sikre gulvene, sier organisasjonssjef Astrid Solberg i Bondelaget til Nationen. De skal vurdere om det er grunnlag for å gå til sak.

Les også saken om brevet fra Reime Agri til produsentene: «Det er viktig å unngå store konsentrasjoner av dyr på et lite areal»

– Vi er nå også i ferd med å vurdere mulighetene for erstatning for dem som har hatt kollaps, samtidig som vi mener at utbedringen av gulv med mangler ikke skal betales av den enkelte bonde, sier Solberg i en pressemelding. Til Nationen utdyper hun:

– Vi har ikke tatt noen beslutninger rundt søksmål, vi er i en undersøkelsesfase. Vi må sikre at det ikke skjer ulykker igjen, og vi mener at det ikke er riktig at bøndene selv må betale for eventuelle utbedringer, sier hun.

Brev til medlemmene

Dermed har Bondelaget sendt ut en undersøkelse til rundt 5000 medlemmer, der de ber saue- og geiteprodusenter med slike gulv svare.

– Grunnlaget for henvendelsen til medlemmene, er for å kartlegge om det er mange som har den typen gulv. Vi har fått opplyst at det er solgt rundt 200 de siste tre årene. Vi ønsker å få status på om gulvene er retta opp, og eventuelle kostnader rundt det, sier Solberg.

Les også: Advarer mot sviktende sauegulv

Vi har fått flere henvendelser fra medlemmer. Flere føler seg utrygge.

Astrid Solberg, organisasjonssjef Norges Bondelag
Annonse

Hun sier at de har fått noe informasjon fra Reime Agri, men ikke all informasjonen de har etterspurt.

I disse dager henter bøndene sauene ned igjen fra fjellet, og da fylles sauefjøsene opp. Derfor er det ekstra viktig å gjøre en kartlegging, mener organisasjonen.

– Føler utrygghet

Solberg sier de har blitt kontaktet av flere medlemmer om gulvene, og har jobbet med saken helt siden kollapsen i vår. Kollapsene har skapt usikkerhet og utrygghet, sier hun.

– Ja, vi har fått flere henvendelser fra medlemmer. Flere føler seg utrygge. Vi har også et styremedlem som har samme type gulv, sier hun.

Etter det Nationen erfarer, er det mange som er redde for å gå i fjøset selv, men spesielt for å ta med barn og andre familiemedlemmer dit. Enkelte veterinærer har også vært skeptiske.

Les også: Økobonde går ei usikker framtid i møte

I vår falt gulvet til sauebonde Arne Grindheim sammen, og han måtte hoppe ned i møkkakjelleren for å redde sauene. I etterkant var han svært preget av hendelsen.

– Jeg er helt skremt og går rundt med vondt i magen. I ettertid vil jeg nok slite med å stole på et fjøsgulv, særlig når ungene er i nærheten, sa han den gang. Han la til at han var spesielt bekymret med tanke på høsten, da hele besetningen skal inn. Ifølge Bondelaget er det altså mange som føler på denne utryggheten, og det er en av grunnene til at de ber bønder svare på undersøkelsen om gulvene.

Vil ikke kommentere Bondelagets vurdering

I en sms til Nationen skriver daglig leder i Reime Agri Erik Joa at han er på ferie, og at han derfor ikke vil stille til intervju. Han har følgende kommentar til det mulige søksmålet:

– Det er på ingen måte naturlig å kommentere hva Bondelagets administrasjon vurderer. Det jeg kan si er at Reime har en meget god og konstruktiv dialog med Bondelaget såvel som andre relevante myndigheter og organisasjoner i alle spørsmål om sikkerheten ved sauegulv, skriver Joa i sms-en.

Neste artikkel

Bondelaget: Vanskeleg å oppdage feil i arbeidsforhold