Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde krangler med Trygve Hegnar om subsidier

Storbonden Hans Anton Arntsen sier han har fått stor støtte etter at han tok et kraftig oppgjør med Trygve Hegnar om subsidier.

Hegnars Hurtigruten vil de neste åtte årene motta over fem milliarder kroner i støtte fra staten.

Statsstøtten gjør at Hurtigruten kan betale 3,1 milliarder kroner tilbake på lånegjelda to år før det som egentlig var planen, melder NRK.

Trygve Hegnar nekter for at pengenstøtten kan kalles subsidier. Det får Hans Anton Arntsen, som driver det største gårdsbruket i Nordland, til å reagere.

- Hegnar må innse at han sitter i et ganske stort glasshus og kaster stein. Han har gang på gang kritisert subsidier til norsk landbruk, samtidig som han sitter og mottar 640 millioner i året, sier han til NRK.

Bonden forteller at har fått mange støtteerklæringer etter oppgjøret med Hegnar.

- Jeg har fått veldig mange positive reaksjoner, fra Tine, Nortura og bønder. Reaksjonen går på at endelig tør noen å gå ut mot Hegnar, sier Arntsen til nationen.no.

Les også: MS Finnmarken reddet Hurtigruten

- Hegnar mottar støtte for å holde billettprisen på et nivå så folk kan kjøpe og oppleve fantastiske kulturlandskap. At han sier det ikke er subsidier, kan ikke stå uimotsagt, sier Arntsen til nationen.no.

Annonse

- Bonden tar feil, svarer Hegnar.

- Det er feil. Det er helt feil. Bøndene får et tilskudd til produksjonen av en vare. Og den varen som staten subsidierer med 11 milliarder til landbruket i året, kan vi få billigere i hele verden, sier Hegnar, som flere ganger har kritisert statsstøtten til landbruket, til NRK.

Les også: Hurtigrute til salgs på nettet

Arntsen reagerer på Hegnars uttalelser om import.

- Befolkningen i Norge øker sannsynligvis med en million de neste 20 årene. Da trenger vi 20 prosent mer mat. Å basere produksjon og omsetning på kun import er helt riv ruskende galt når vi vet hvordan matsituasjonen er i verden. I Norge importerer vi mat som befolkningen i de aktuelle landene trenger selv, sier han.

Hurtigruten inngikk i fjor en avtale med staten som sikrer Hurtigruten 640 millioner kroner i året for transsporttjenester. Avtalen løper i åtte år fra 1. januar i år. Avtalen innebærer fortsatt daglige avganger med anløp i alle havnene langs ruten.

Neste artikkel

Fem mistenkte i pelsdyrsaken