Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde hadde ikke hatt kyrne på beite på 36 år

En bonde i Rogaland fortalte Mattilsynet at han ikke hadde ikke hatt kyrne på beite siden 1981.

Kyrne til rogalandsbonden skal ifølge Mattilsynet ha stått inne i årevis. Bildet er ikke knyttet til den aktuelle saken. Foto: Colourbox
Kyrne til rogalandsbonden skal ifølge Mattilsynet ha stått inne i årevis. Bildet er ikke knyttet til den aktuelle saken. Foto: Colourbox

Da Mattilsynet og dyrevernsnemnda var på tilsyn sent i sommer, var alle dyrene inne fjøset. Rogalandsbonden fortalte at de ikke hadde vært i luftegård i 2017, og ikke på beite siden 1981, melder NRK.

Bonden hadde fått pålegg om lufting de to siste årene, men ikke tatt dette til følge. Mattilsynet omtaler saken som «et alvorlig brudd på regelverket» og varsler ei bot på 50.352 kroner.

• Les også: Mattilsynet omplasserer 23 av Sirdal-hestene

Krav om mosjon

Forskrift om hold av storfe har som formål å legge forholdene til rette for god helse og trivsel hos storfe, og sikre at det tas hensyn til dyras naturlige behov.

§ 10 omhandler mosjon og beite. Den sier blant annet «Storfe skal sikres mulighet for fri bevegelse og mosjon på beite i minimum 8 uker i løpet av sommerhalvåret».

Bonden avviser overfor NRK at han ikke har hatt kyrne på beite på 36 år. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Bondelaget reagerer

Rogaland Bondelag reagerer på at dyrene ikke har fått fri bevegelse og mosjon.

– Dette er ikke bra for vårt omdømme. De fleste driver veldig bra og følger regelverket, men det vil alltid være noen få unntak, sier Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag til NRK.

Annonse

Mattilsynet straffer flere dyreeiere enn før etter brudd på regelverk. Det viser en rapport fra andre tertial i 2017.

Pålegg om å slippe ut dyra

Mattilsynet har også nylig bedt en bonde i Lesja om å etterleve mosjonskravet for storfe, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Ifølge Mattilsynet var verken kalver eller melkekyr ute denne sommeren. Bonden har nå fått pålegg om å slippe dyrene ut.

Mattilsynet fant også flere andre brudd på regelverket. Kalvene hadde ikke fri tilgang på drikkevann og liggeplassene var for dårlige.

Neste artikkel

– Når man skal lage omelett eller kake, så tenker man ikke på dyrevelferden