Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde fra Lofoten til sak mot Mattilsynet

Sigmunn Salomonsen har stevnet Landbruks- og matdepartementet for retten etter at Mattilsynet avviklet dyreholdet på gården hans i Vestvågøy i fjor vår.

281 sauer, flere av dem drektige, og 52 fjærkre ble sendt til slakteren da Mattilsynet og politiet aksjonerte mot Salomonsens gård i påskeuka i fjor. 20. juni møtes advokatene til planleggingsmøte i Lofoten tingrett.

Rettssaken vil omhandle både avviklingen av dyreholdet og at Mattilsynet i etterkant har nektet han retten til å eie eller drive med dyr.

Salomonsen har anmeldt både Mattilsynet og politiet, men er selv blitt anmeldt av Mattilsynet, skriver avisa Lofotpostens papirutgave i dag. NRK.no omtaler saken.

- Jeg håper rettssaken blir avviklet så fort som mulig slik at vi får avklart saken. Vi har bedt om at det settes av halvannen uke, men det blir opp til dommeren å avgjøre. Vi kommer uansett ikke til å inngå noe forlik med Mattilsynet, sier Salomonsen til avisa.

Annonse

Tvangsslaktingen ble gjennomført ettet at Salomonsen ikke hadde etterkommet flere pålegg fra Mattilsynet. I etterkant har Mattilsynet fått kraftig kritikk for sin håndtering av saken. Blant annet ble det reagert på at drektige søyer ble kjørt til slakt, til tross for at det er ulovlig å transportere drektige dyr.

- Her er det i starten av en lammeperiode, og det er særdeles viktig at vi tar ut dyrene nå før lamminga er ferdig for da vil det være snakk om enda flere dyr og enda verre forhold for dyrene, sa underdirektør Geir Arne Ystmark ved Mattilsynets regionkontor i Nordland da han ble konfrontert med kritikken.

Dyrebeskyttelsen har også kritisert Mattilsynet. De mener at mange av dyrene burde blitt omplassert og ikke avlivet. Reaksjonene etter Mattilsynets aksjon i påskeuken berget bondens 16 hester, som Mattilsynet ville sende til slakteren uken etter påske. De var fulle av lus og bar andre tegn på dårlig stell, men Dyrebeskyttelsen fikk dem flyttet og omplassert.

Neste artikkel

Importhvete har aldri vært dyrere