Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Blåblå tilbake på topp igjen

Høyre og Frp har flertall på Stortinget for første gang siden mars, og Venstre er over sperregrensa i Nationens stortingsbarometer for juli.

I Nationen og Klassekampens politiske barometer for juli har Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) knappest mulig flertall i Stortinget med til sammen 85 mandater. I tillegg sniker Venstre seg over sperregrensen og ender opp på 7 mandater.

Nestleder i Frp, Per Sandberg, legger ikke altfor mye i meningsmålingen.

- Det er vanskelig å forholde seg til enkeltmeningsmålinger, men det er positivt for partiorganisasjonen fram mot valgkampen, sier han.

Der vil partiet kjøre hamre inn lovnader om økt lokalt selvstyre.

- Det er en rekke saker som viser at vi har en enorm sentraliseringsprosess på gang, og vi gjør distriktene bjørnetjeneste på bjørnetjeneste. Å gi lokale politikere albuerommet som skal til for å skape vekst, er kanskje det viktigste for kommunene, sier han.

Spent på lokale samarbeid

Sandberg mener at partiene på borgerlig side har mye å lære av de ulike samarbeidskonstellasjonene partiet kan ende opp med i kommunene.

- For oss har samarbeidet mellom Venstre og Frp i Tromsø en virkning. Det er viktig for oss å få flere slike konstellasjoner på plass, vi må vise at vi ikke er umulige å samarbeide med. Vi har bare hatt Oslo å vise til, og der har vi ikke lykkes. Det står respekt av det Venstre gjør i Tromsø. Lokallagene der oppe går fram med et kjempeeksempel for oss sentralt. Vi er nødt til å legge fram et alternativ til velgerne tidlig i 2013 hvis vi skal vinne valget, sier han.

Målingen er gjennomført av Norfakta for Nationen og Klassekampen i perioden 5. - 6. juli.

Annonse

Leder i Høyre, Erna Solberg, legger ikke like mye i de lokale samarbeidene.

- Når Arbeiderpartiet og Høyre samarbeider i Stavanger, er det ikke akkurat en prøveballong for regjeringssamarbeid. Det er flott at lokale samarbeid går på tvers av rikspolitiske skillelinjer, men vi skal ikke overdrive disse tingene.

Sps sommerknekk

I forhold til målingen for juni går Senterpartiet tilbake med 0,8 prosentpoeng. Generalsekretær Knut M. Olsen er ikke overrasket.

- Jeg har ingen god forklaring på det, men vi ligger lavt om sommeren både i valgår og mellomvalgår, sier han og viser til målinger fra juni 2009, hvor partiet lå på 4,9 prosent. I stortingsvalget den høsten endte partiet opp på 6,2 prosent.

Olsen mener at mange av de som kommer til å ende opp med Sp i stemmebåsen ikke har bestemt seg ennå. I målingen svarer 32 prosent av de som stemte på partiet ved forrige valg at de ikke vet hvem de hadde støttet i et stortingsvalg i dag.

- De sitter på gjerdet, men de har ikke forlatt oss, sier Olsen. som uansett mener at den lokalpolitiske valgkampen står om helt andre ting enn valget i 2013.

- Vi må fokusere på de lokale sakene. Senest i dag viste en Dagblad-kåring av Norges beste skoler at Sp-kommuner har mange av de beste skolene. Det understøttes også av undersøkelsen i Nationen. Vi har faktisk flest sympatisører hos dem som er under 30. Vi har også mange unge folk på listene i lokalvalget, og vi er optimister i forkant av lokalvalget.

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken