Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Birøkterlaget er skuffet: - Ikke ett ord om birøkt i landbruksmeldinga

Norges Birøkterlag mener det er utrolig at reduksjonen av pollinerende insekter ikke bekymrer norske politikere og ikke har blitt viet oppmerksomhet i landbruksmeldinga.

- Vi er svært skuffet over at ikke landbruksmeldinga som ble lagt fram på fredag har nevnt noe om birøkt og bienes nytte i landbruket og i resten av naturen, melder Norges Birøkterlag.Laget mener det er utrolig at reduksjonen av pollinerende insekter ikke bekymrer norske politikere, og viser en nylig resolusjon i EU-parlamentets som inneholder tiltak for å styrke birøkten, blant annet gjennom økte midler til forskning.- Eksperter i mange land har dokumentert store tap av bikuber i mange land de siste årene, skriver Birøkterlaget videre.

Les også: Brei støtte frå Sp-fylkesleiarar til landbruksmeldinga

Spesielt bekymret er de for fenomenet «Colony Collapse Disorder» (CCD) - som innebærer at arbeidsbiene plutselig forsvinner fra bikubene og som resulterer i at bisamfunn kollapser.

Les også: Birøkt og honningproduksjon i tilbakegang

Biene utsettes for mange trusler, som parasitter, bakterier, virus, sopp, stress og sprøytemidler.- Den kraftige reduksjonen i antall bier kan ha svært negative ringvirkninger for avlingsnivået i mange produksjoner, og dette får EU-parlamentarikere til å ville handle, men altså ikke norske politikere, skriver Birøkterlaget.

Les også: Manglar 250 tonn honning

EU-kommisjonen anslår at 84 prosent av planteartene og 76 av jordbruksvekstene i Europa er avhengig av insektsbestøvning, og mener at jobben som biene gjør, er verdt 22 milliarder euro, 171 milliarder kroner, for regionen.

Annonse

Les også: Her er hovedpunktene i landbruksmeldinga

I begynnelsen av 2012 vil EU-kommisjonen lansere et pilotprosjekt for å overvåke bienes helsemessige tilstand.

Les også: Birøkter søkte om fellingsløyve på kjøttmeis

De siste ti årene har mer enn hver fjerde norske birøkter er kuttet ut produksjonen. Men birøkterlaget mener det er enda mer urovekkende at antallet bifolk - grupper med bier som tilhører samme koloni - i samme periode har blitt redusert med over 18 000, noe som utgjør en reduksjon på 30 prosent, på ti år.

- Dårlige priser og dårlig rekruttering er hovedårsakene til nedgangen i norsk birøkt. Et utbrudd av CCD i Norge vil være den siste spikeren i kista. Her er det akutt behov for politisk handling, mener Birøkterlaget.

Neste artikkel

Storbritannia tillater omstridt plantevernmiddel