Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Besøk en historisk hage

Gamle hager er viktige kulturminner. Stadig flere gårder åpner for turisme i Norge. Hovelsrud gård på Helgøya og Sveinhaug gård på Rudshøgda har restaurert sine hager og holder åpent for publikum.

- Det er viktig å få fram at vi fortsatt konkurrerer med utlandet. De har mange flere hageanlegg og holdt på mye lenger. De som er interesert i hager har ofte sett tilsvarende hager i utlandet.Vi må komersialisere hageanleggene våre uten å jukse, sier Sjur Harby, kulturhistoriker.

TuristattraksjonLangs Rv 213 står en pyntet rød melkerampe.

- Plutselig vandrer det folk rundt ute i hagen min bare for å kikke. Det må jeg bare venne meg til. Tenkte ikke på det når jeg planla. Det er hyggelig at folk finner fram til Sveinhaug gård, men jeg har ikke helt vent meg til at jeg er en turistattraksjon, sier Sørheim.

- Jeg er vokst opp her og overtok for ganske lenge siden. Med bakgrunn som kunsthistoriker var det viktig for meg å få de historiske tingene på plass. Ikke bare huset, men også hagen. Historiske hager er veldig spennende. Spesielt 1800 talls hagene de er litt stemoderlig behandlet. Fint å finne igjen de store Europeiske ideene i de lokale hagene våre. Jeg har dokumentert hagen grundig, nå har jeg startet opp med å rette opp de viktige linjene i landskapet.

- Kjøkkenhagen og Godværskafeen er en nyskapning. Alt som vokser i kjøkkenhagen blir brukt til all matlagingen her på gården.

- Jeg er ikke gartner så jeg er ikke så god på planter. Hagen er anlagt av meg, nå har jeg Anette Marie Hauger til å stelle den. Hun er en ordentlig gartner fra Vea (Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører). Har du hage er det kontinuerlig vedlikehold, forfallet starter fra dag en.

Noen bemerker at det står igjen løvetann i grusgangen.

Annonse

Det lærer man seg når man har gård, det er alltid noe underveis, sier Sørheim.

OpprinnelsenSveinhaug gård ligger midt i sentrum av gamle Ringsaker. Navnet har gården fra den monumentale gravhaugen fra 600-tallet. Anlegget fra 1850- årene var bygget som en lystgård av Ole Skappel.

- Jeg kunne heller ikke tilbakeført hagen om det ikke er noen business rundt det, sier Sørheim.

- Er folk interessert i historiske hager?- Ja, men hagelagsfolk ville ikke finne slike typer hager interessante. Folk har vært nysgjerrig på hus en stund, nå begynner de å snuse litt på hagene. Da er det viktig at vi samler kompetanse, få opp interessen. Nå er vi modne for det, sier Sørheim.

- Det er viktig at du er en god formidler, du må ikke ta noen snarveier. Du skal ikke pynte på eller skjule noe når du tar imot turister i hagen din, sier Harby.

Les hele saken i Nationens papairutgave eller eavis lørdag 9. juni

Neste artikkel

– Det er resten av Norge som får julinga hvis kjedene bestemmer hvor vi skal drive matproduksjon