Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bekrefter ulvehybrider i Sverige

Svenske myndigheter bekrefter at de har oppdaget to valper som høyst sannsynlig er første generasjons hybrid av ulv og hund.

Fanget på kamera: De to valpene ble fanget opp på et viltkamera som opprinnelig skulle ta bilder av gaupe. Foto: Södermalms fylke
Fanget på kamera: De to valpene ble fanget opp på et viltkamera som opprinnelig skulle ta bilder av gaupe. Foto: Södermalms fylke

I august tok et viltkamera i Katrineholm kommune, rundt 10 mil vest for Stockholm, et bilde av to ulvevalper med en uvanlig fargekombinasjon i pelsen. På bildet ser man tydelig at valpene er svært mørke, noe som skiller seg fra ulven i Skandinavia som normalt er grå, grågul eller rødbrun.

I forbindelse med dette ble det satt i gang arbeid med å hente inn DNA fra ulvene. Sveriges landbruksuniversitet har gjort en grundig DNA-analyse og har kommet fram til at valpene høyst sannsynlig er første generasjons hybrider av ulv og hund, skriver Södermanlands fylke i en pressemelding.

– Det er viktig å fjerne disse individene så den svenske ulvestammen ikke får innblanding av hund. Fordi vi akkurat har fått prøvesvarene har vi enda ikke tatt stilling til hvordan arbeidet skal fortsette, sier Johan Varenius, funksjonssjef i fylkesledelsen.

Genetisk står hund og ulv så nær hverandre at avkommet av en krysning blir funksjonsdyktig og fruktbart.

«Det er viktig å fjerne disse individene så den svenske ulvestammen ikke får innblanding av hund.»

Annonse

Det er foreløpig ikke bekreftet hvor mange hybridvalper det er i kullet i Sverige, men det skal være snakk om minst to. Ulver kan få opptil elleve valper i ett kull.

Fylkesledelsen ser nå på hvilke tiltak som skal gjennomføres, og regner med å bestemme seg for å igangsette skadefellingsjakt i løpet av denne uken.

Ulveforsker Olof Liberg ved Sveriges landbruksuniversitet, som også er tilknyttet det skandinaviske forskningsprosjektet Skandulv, sier til Jaktjournalen det er første gang det er oppdaget hybrider mellom ulv og hund i Sverige. I Norge ble det imidlertid dokumentert en hybrid i Østfold i 1999.

Neste artikkel

Ulv som har tatt rundt 20 lam i Ringsaker, er skutt