Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Barna skal busses halvannen time daglig til skolen

Til sommeren låses døra på Fagernes skole i Lenvik kommune for aller siste gang. Grendeutvalget har levert bekymringsmelding til Fylkesmannen.

- Nedleggelsen av skolen gir mange av ungene betydelig lengre reisevei, sier leder Gunnar Fjellstad i Aspelund grendeutvalg. Høsten 2010 vedtok kommunestyret i Lenvik kommune i Troms at Fagernes skole skal nedlegges med virkning fra 1. august 2011. Barneskolen har i dag 126 elever. Fjellstad forteller om fortvilte foreldre og det de frykter blir et stort tap for lokalsamfunnet. - Skolen er et fyrtårn i bygda, og et viktig samlingspunkt. Flere foreldre jeg har snakket med sier de ikke får sove om natta nå. Særlig for foreldre med barn i skolefritidsordningen (SFO), som henter og bringer selv, blir dette veldig vanskelig i praksis. Han reagerer også på at barn skal tilbringe så mye tid i buss. - At barn skal sitte halvannen time i buss om dagen, må jo være i strid med alt av lovverk og barns rettigheter, sier Fjellstad. Grendeutvalget har nå sendt bekymringsmelding til Fylkesmannen, samt startet en underskriftskampanje for å få saken behandlet på nytt.

Nationen skriver også i dag at de mellom tre og fire milliardene som årlig brukes på skoleskyss, kunne finansiert bygging og drift av to nærmiljøskoler (hver for 30 elever) i alle landets kommuner, ifølge Landslaget for nærmiljøskulen.

Oppgitt

Annonse

Også Foreldreutvalget (FAU) er oppgitt over nedleggelsen. - Reiseveien for barna blir lengre, og det blir mye merarbeid for foreldre som må kjøre barna til og fra SFO, sier FAU-nestleder Nina Nilsen. Også til Fagernes skole har mange elever måttet benytte skoleskyss, men rektor Ingunn Jørgensen anslår at nedleggelsen øker dagens reisevei med om lag ei mil for mange av skolens elever. - Jeg skjønner at foreldrene synes dette er ille, men utover det vil jeg ikke kommentere saken. Jeg forholder meg til kommunestyrets vedtak, sier Jørgensen.

Vil ikke omgjøre vedtak

Ordfører Martin Ness (Ap) i Lenvik kommune forstår foreldrenes fortvilelse, men mener vedtaket verken kan eller bør omgjøres. - Kommuneøkonomien tillater ikke skoler i hver grend. I Lenvik har vi for mye skoleareal per elev, og da må vi benytte muligheten til innsparing. Han medgir at halvannen time i buss er mye for en seksåring, men betegner det som innenfor det akseptable. - Lang skyssvei er ikke ønskelig, men en realitet som vi må forholde oss til i Distrikts-Norge. Ness sier at utgiftene til skoleskyss har vært en del av regnestykket. - I dette tilfellet øker ikke utgiftene så mye at det blir ulønnsomt totalt sett, men jeg ser poenget med at totalregnskapet blir mer synlig om kommunene finansierer hele skyssen, sier Ness.

Neste artikkel

Helgeland slit med rekruttering etter nedlegginga av Nesna: No ber ordførarane om gjenopning