Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bare Hardanger får erstatning for master

Kommunene i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre får null erstatning for kraftlinja mellom Fardal og Ørskog.

Kommunene i Hardanger fikk 100 millioner kroner i erstatning for kraftlinja som bygges fra Sima i Eidfjord til Samnanger. Linjen som skal bygges i fjordområdene lenger nord, er også en 420 KV-linje med master fra 15 til 45 meter høye, men der er det ikke snakk om kompensasjon til de berørte kommunene.

Verdifull natur

- Hardanger var et engangstilfelle. Jeg kommer ikke til å legge til rette for en repetisjon, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Bergens Tidende.

Les også:

Energiministeren lover Midt-Norge mer kraft

- Det haster med nytt sentralnett

Annonse

Ifølge NRK.no kom uttalelsen tirsdag da Borten Moe etter en befaring over utbyggingsområdene med helikopter, møtte ordførerne i Naustdal, Flora, Førde og Jølster.Energistatsrådens utsagn falt ikke i god jord hos Flora-ordfører Bente Frøyen Steindal (Ap). Hun påpekte at naturen i Sogn og Fjordane er like mye verdt som Hardanger-naturen, og krevde likebehandling med kommunene der. Senterpartiets ordførere i Førde og Jølster, Nils Gjerland og Gerd Dvergsdal, er ikke så kritiske til partikollegaen i Olje- og energidepartementet. Ifølge avisa Firda sier de at de har deltatt i prosessen og blitt lyttet til, og at de også har nytteverdi av den nye kraftlinja.

Store planer

Utbyggingen av linja fra Sima og linja til Ørskog er bare starten på omfattende linjebygging på Vestlandet de nærmeste årene. Fra Boknafjorden i sør til Sunnmøre planlegges sju nye kraftlinjer i tiårene framover. I tillegg skal seks gamle 300 KV-linjer oppgraderes til 420 KV. Oppgraderingene vil mange steder skje ved at det bygges ny linje, og så rives den gamle når alle tester og tilpasninger er gjort. En ny sjøkabel fra Vestlandet til Storbritannia er også under planlegging. Det er antydet at den kan starte i Suldal kommune i Ryfylke.

Neste artikkel

Ventet fire måneder på at Elvia skulle godkjenne solcelleanlegget