Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avtroppende politikere åpne for nye forslag

Marit Arnstad (Sp) er ute av Stortinget og arbeidsledig, men hun er åpen for nye politiske verv. Det har hun felles med andre som også har mistet stortingsplassen sin.

Etter to dagers venting fikk Sps stortingsrepresentant Marit Arnstad i går det endelige svaret. Hun får ikke plass på Stortinget i neste fireårsperiode. –De siste to dager har vært nervepirrende. Den ene timen var jeg inne, neste time var jeg ute. Jeg har gått i et vakuum. Skulle ønske skuffelsen kom på mandag og ikke i dag, sier Marit Arnstad fra sitt hjem i Nord-Trønderlag.

Arnstad har ingen jobb å gå tilbake til når hun forlater Stortinget. Hun har tidligere vært journalist og jobbet i Miljøverndepartementet. –Jeg er nå arbeidsledig og skal begynne å søke jobb. Jeg vil gjerne jobbe med internasjonal politikk eller humanitær hjelp, men er åpen for andre ting, sier Arnstad.

Hun har vært politisk aktiv i mange år. Blant annet som leder i Senterungdommen og sentralstyremedlem i Sp. De siste fire årene har Arnstad sittet i Utenrikskomiteen og vært en svært sentral Sp-er på Stortinget. Når regjeringskabalen legges er trolig Arnstad et av de navnene som vurderes. Men takker hun ja, dersom hun blir tilbud plass i regjeringen?

–Det kan jeg ikke gi noe klart svar på, fordi jeg ikke har tatt stilling til det. Jeg vil vurdere det dersom jeg blir forespurt, sier Arnstad, som ikke har noen verv i partiledelsen i dag. Orker ikke bondelivet Stortingets visepresident Edvard Grimstad (Sp) tror ikke han orker å bli bonde igjen. Han legger ikke skjul på at han er skuffet over valgresultatet. Etter åtte år på Stortinget rykker han ut.

–Jeg får prøve å legge dette bak meg så snart som mulig, sier han. Grimstad vil ta seg noen feriedager for å tenke gjennom hva han skal gjøre nå. Han har forpaktet bort jorda si på gården i Råde i Østfold, mens han har vært på Stortinget. Leiekontrakten går ut i år, men Grimstad vet ikke om han orker å gjenoppta gårdsdriften. –Det frister ikke. Det er blitt vesentlig mer krevende å være bonde på de åtte årene jeg har vært borte.

Grimstad er sivilagronom og har blant annet jobbet ved ulike utviklingsprosjekter i Afrika. Han tar gjerne fatt på nye oppgaver på dette kontinentet. –Har du først vært i Afrika, er du bitt av basillen for alltid. Jeg reiser svært gjerne tilbake dit, sier Grimstad. På spørsmål om han forventer en oppvask i Sp etter valget, svarer han: –Jeg forutsetter i hvert fall at vi foretar en grundig gjennomgang og vurderer deler av denne valgkampen slik at vi kan få et bedre ståsted for framtiden.

Annonse

Åpen for alt Søndag feiret Høyres landbrukspolitiske talsmann, Dag C. Weberg 60 årsdag med familie og venner. Mandag var han snaue 700 stemmer fra fire nye år på Stortinget. Høyre-bonden fra Kvelsrud gård i Jevnaker i Oppland har mange sterke synspunkter på norsk landbrukspolitikk, og føler at han hadde mye ugjort i næringskomiteen.

–Jeg skulle legge politikken på hylla uansett, men ville gjerne hatt en siste periode på Stortinget før jeg ga meg. Nå får jeg ta meg en liten tenkepause, sier Weberg over mobiltelefon. Han er i sving med å presse halm på Jevnaker. Han har drevet gården ved siden av politikken hele tiden, og vil fortsette med det. –Men jeg er ikke fremmed for å gjøre noe annet i tillegg, og er i utgangspunktet åpen for alle forslag, sier Weberg.

Weberg har lang fartstid i politikken og landbruket. –Jeg kunne godt tenke meg å jobbe med utvikling av næringsvirksomhet. Det har jeg ervervet en viss kunnskap om. Dessuten har jeg etter hvert etablert et ganske solid nettverk. Du kunne kanskje få jobb ved et av de såkalte mediameglerbyråene som mange av dine politiker-*kolleger? –Det tror jeg nok kan bli litt for spesielt. Men, som sagt: Jeg er i prinsippet åpen for alle forslag, sier Weberg.

Tar pause Jorunn Hageler (SV) tar en pause fra politikken. Hun var lærer i ungdomsskolen i 22 år før hun ble valgt inn på Stortinget for SV i Nord-Trøndelag i 1993. Nå vet hun ikke om hun ønsker å havne bak katetret ved Egge ungdomsskole i Steinkjer igjen. –Jeg snakker støtt og stadig med gamle kolleger og kan ikke si det frister å ta opp igjen lærergjerningen, sier hun.

–Jeg vurderer å søke andre jobber eller å studere. Uansett vil jeg bruke lang tid på å sette meg inn i de store endringene som er skjedd i skolevesenet siden sist, sier Hageler. Jorunn Hageler har lærerskole, samt grunnfag i nordisk, religionshistorie og pedagogikk. –Jeg tar nok en pause fra politikken, som jeg føler har slukt meg de siste årene. Men jeg skulle ønske jeg hadde fått fire nye år. Jeg var endelig ferdig med læretiden. Det tar tid å sette seg inn i alle skrevne og uskrevne regler på Stortinget, men jeg synes jeg begynte å se resultater, sier Hageler som satt i Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997