Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Australias rikeste kvinne kjøper gigantisk jordbrukseiendom for 2,2 milliarder

Kinesiske kjøpere har i to omganger blitt nektet å overta Kidman-familiens eiendom og gårder i Australia. Nå legger Australias rikeste kvinne Gina Rinehart penger på bordet, og kjøpet er ventet å gå gjennom.

Australia er et av verdens største land, og dermed også et av landene med mest landbruksjord. Her fra Queensland-provinsen, hvor mesteparten av Kidmans eiendommer ligger. Foto: David Gray/Reuters
Australia er et av verdens største land, og dermed også et av landene med mest landbruksjord. Her fra Queensland-provinsen, hvor mesteparten av Kidmans eiendommer ligger. Foto: David Gray/Reuters

I fjor sommer skrev Nationen om eiendommen kinesiske Xingfa Ma ville kjøpe for 282 millioner - en del av verdens største privateide jordbrukseiendom, Kidman-eiendommen. I etterkant har kjøpet blitt stoppet av australske finansmyndigheter.

Det samme skjedde i sommer - da myndighetene igjen satte foten ned for et kinesisk oppkjøp. Australske myndigheter begrunner avslagene med hensyn til rikets sikkerhet, ifølge Lantbrukets Affärstidning. Avslagene har vekket oppsikt, og selskapets investorer var blant dem som kritiserte avgjørelsen.

Verdens største private

Det var i fjor at Nationen omtalte salget av verdens største private jordbrukseiendom. Siden eierne, familien Kidman, ikke så for seg at de fikk solgt hele eiendommen under ett, delte de den opp i elleve forskjellige deler.

Nå ender altså Gina Rinehart, Australias rikeste kvinne, med å kjøpe hele sulamitten - med unntak av en tomt som er nabo med et militært område. Her ligger blant annet ranchen Anna Creek, men den får eierne altså ikke lov til å selge av sikkerhetsgrunner. Anna Creek var den største enkelteiendommen i «pakka», på 24.000 kvadratkilometer - et område på størrelse med Oppland fylke.

Les også: 15,000 tonn tomater årlig skal dyrkes på solenergi

Siden Rineharts kjøp innebærer at eiendommene blir på australske hender, ventes det at finansmyndighetene vil gi grønt lys for salget denne gangen. Rinehart er arving til og majoritetseier av et jernmalmselskap startet opp av faren, og er god for omtrent seks milliarder australske dollar.

Det har blitt en politisk sak at eiendommen bør holdes på australske hender, og det har vært flere kampanjer - blant annet et forsøk på en crowdfunding-kampanje for å samle inn nok penger til å kjøpe eiendommen.

365 millioner dollar

Prislappen på hele tomta er 365 millioner australske dollar, noe som tilsvarer omtrent 2,25 milliarder norske kroner. Til sammenligning ville kineseren Xingfa Ma kjøpe deler av eiendommen til 282 millioner norske kroner.

Den opprinnelige prisantydningen lå på 325 millioner australske dollar, og Rinehart måtte derfor bla opp 40 millioner mer enn ventet, til tross for at deler av eiendommen er tatt ut.

Annonse

Les også: Giganteiendom til salgs for en halv milliard

Selv om Rinehart formelt er kjøperen, kjøper hun bare to tredjedeler med eget selskap. Den siste tredjedelen går teknisk sett til Kina likevel - kinesiske Shanghai Cred kjøper den, men skal samarbeide med Rinehart om å produsere australsk storfekjøtt. Fellesprosjektet er kalt «Australian outback beef».

Siden deler av avtalen innebærer kjøp fra det kinesiske selskapet, må også Kinas myndigheter godkjenne salget.

185.000 kyr

Med på kjøpet følger 185.000 kyr (155.000 voksne dyr og 30.000 kalver). I dag har selskapet Kidman Co., som er famileeid, 180 ansatte, og leverer 15.000 dyr til slakt årlig

Størrelsen på eiendommene er også svimlende: Hele arealet til Kidman utgjør 101.000 kvadratmeter, totalt 11 millioner hektar.

Eiendommene er fordelt mellom Queensland-provinsen, sør- og vest-Australia og den nordlige delen av landet.

Kidmans eiendommer utgjør drøyt 2,5 prosent av Australias landbruksjord.

Neste artikkel

Koalaer er blant 113 truede arter i brannherjede Australia