Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arla vil ha mer GMO-fri melk

Det dansk-svenske meierisamvirket Arla vil betale mer for melk fra GMO-frie kyr.

Arla regner med å kunne betale 1 eurocent ekstra per kilo melk. I Sverige er alle melkeprodusentene deres allerede GMO-frie. Foto: Svein Egil Hatlevik
Arla regner med å kunne betale 1 eurocent ekstra per kilo melk. I Sverige er alle melkeprodusentene deres allerede GMO-frie. Foto: Svein Egil Hatlevik

En økende etterspørsel i Tyskland etter melkeprodukter fra kyr som har fått GMO-fritt fôr gjør at Arla nå iverksetter tiltak for å øke produksjonen.

Fredag offentliggjorde meierigiganten i en pressemelding at de regner med å kunne betale 1 eurocent ekstra, tilsvarende 9 norske øre, per kilo melk fra GMO-frie kyr.

– Vårt umiddelbare behov er 1 milliard ekstra kilo melk i løpet av de neste 12 månedene, sier administrerende direktør Peter Tuborgh.

Les også: Heidi Nordby Lunde åtvarar mot GMO-skremselspropaganda

Genmodifisert fôr er for det meste soya i kraftfôr. Ifølge Arla er allerede alle meieriets svenske melkeprodusenter GMO-frie, noe som tilsvarer 20 prosent av all melken meieriet tar imot. Arlas eiere består av totalt 11.600 melkebønder i Danmark, Sverige, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Luxemburg og Nederland.

Annonse

– Det er et kommersielt potensial i dette som vi kan utnytte og bygge på umiddelbart ved å få flere bønder som er villige til å gå over til GMO-fritt fôr, sier styreleder Åke Hantoft.

Les også: Svenske bønder raser mot Arla

Han understreker samtidig at de nye insentivene ikke betyr at meieriets eiere har endret synspunkt på GMO.

– Vi ønsker innovative løsninger og ny teknologi som kan forbedre landbruket og hjelpe til å produsere mat til verdens økende befolkning på en bærekraftig måte velkommen. Vi lukker ikke døren for GMO og vi vil fortsette å følge med på forskningen på de positive og negative sidene ved GMO, sier Hantoft.

Neste artikkel

Merkel og Johnson vil legge pølsekrigen død