Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Analyse: Folket er delt i fire like store blokker

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og «resten» har omtrent identisk oppslutning på Nationens partimåling i februar.

Februarmålingen som er utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen gir Høyre en oppslutning på 25,7 prosent, Frp en oppslutning på 25,3 prosent og Arbeiderpartiet en oppslutning på 26,5 prosent. Flere valgforskere, deriblant Universitetet i Oslos Hanne Marthe Narud og NTNUs Anders Todal Jenssen, har de siste månedene snakket mye og lenge om muligheten for nye plateforskyvninger i norsk politikk. For den første blokkforskyvningen - Høyre og Frp har hatt et ganske stabilt hypotetisk stortingsflertall på meningsmålingene det siste året, og er fortsatt i førersetet i dagens måling. Med til sammen 89 mandater (45 til Frp og 44 til Høyre) er de godt over den magiske flertallsgrensen på 85 mandater. Dagens flertallsregjering har til forskjell 86 stortingsrepresentanter i ryggen. Mer troverdighetMens de rødgrønne har dalt, har en «blåblå» blokk blitt et regjeringsalternativt med mer troverdighet. Selv om Erna Solberg og Siv Jensen så langt ikke har kommet med noe varsel om at de stiller til valg sammen. Det trenger de heller ikke foreløpig. Det er fortsatt lenge til 2013, og begge har interesse av å vente. Hvilket parti som ender opp med å ligge øverst vil ha mye å si for et eventuelt partnerskap.Hva med sentrum?For det andre: Henvisningen av sentrum, og for så vidt også av SV.«Hva er det som skjer med det norske folk? Er de i ferd med å lage et nytt partisystem?» spør valgforsker Hanne Marthe Narud i en kommentar i Dagsavisen.Den nyeste partimålingen gir mer vann på mølla for den som måtte mene svaret er ja. Folket er delt i fire like store blokker. De tre storpartiene Høyre, Ap og Frp har aldri vært mer jevnstore på Norfakta-meningsmålingene enn på målingen for februar 2011. Arbeiderpartiet går ned 0,9 prosentpoeng fra forrige måling, Høyre mister 2,5 prosentpoeng. Frp har den eneste bevegelsen som er utenfor målingens feilmargin på 2,5-2,6 prosentpoeng for de største partiene, med solide 3,4 prosentpoengs framgang fra 21,9 prosent til 25,3.

SV går ned, Venstre litt opp«Resten» har til sammen mer eller mindre samme oppslutning: 23,5 prosent. For de mindre partiene er det SV og Venstre som opplever mest endring. SV går ned fra 6,9 til 5,6 prosent oppslutning, mens Venstre er tilbake over sperregrensa med en framgang fra 3,5 til 5 prosent oppslutning. Begge endringene er over feilmarginen - det er uvisst om Marie Amelie-saken og en rekke kontroversielle miljøsaker som har vært høyt oppe i den offentlige debatten har å si for tallene.Sentrum samlet, i den grad det gir mening å snakke om et samlet sentrum i dagens politiske situasjon, har en oppslutning på 14,3 prosent. Det er en lavere samlet oppslutningen enn de tre sentrumspartiene har oppnådd i noe stortingsvalg de har deltatt i.Rødt har vært inne på ti av de 13 siste målingene, og er også inne nå.Senterpartiet ligger så vidt over sperregrensa, ned 0,7 prosentpoeng til 4,2 prosent oppslutning. Det er samme oppslutning som i desember, som var den dårligste på et år for Sp på Norfaktas målinger. Sp redder seg med en oppslutning på 6 prosent i Trøndelag og på Vestlandet - ellers er partiet under sperregrensa.

Illojale Sp-velgereMålingen viser videre at Sp for øyeblikket er partiet med lavest velgerlojalitet. Bare 53 prosent av velgerne som stemte på Sp ved forrige stortingsvalg, ville stemt på Sp nå. 30 prosent av 2009-velgerne til Sp er på gjerdet, ellers er det til Ap de fleste går. 7 prosent av Sps 2009-velgere ville stemt på Ap i dag.

Annonse

Michael Brøndbo er journalist i Nationen

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken