Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Allemannsretten gjelder i skianlegg

Kommersielle skiskoler kan med allemannsretten i ryggen fritt benytte alpinanlegg, men eieren av bakken kan ta ekstra betalt for bruken av heisene, konkluderer Høyesterett.

Allemannsretten gjelder i utmark, og i de områdene som måte kvalifisere som innmark gjelder den såkalte vinterferdselsretten. Foto: Colourbox
Allemannsretten gjelder i utmark, og i de områdene som måte kvalifisere som innmark gjelder den såkalte vinterferdselsretten. Foto: Colourbox

Dermed vant ingen av partene fullt og helt fram da Høyesterett ble invitert til å sondere mellom utmark, innmark og allemannsrett i godt opparbeidede skianlegg.

Den prinsipielle avveiningen får også betydning for bruken av langrennsanlegg. Norges Skiforbund og Alpinanleggenes landsforening stilte som partshjelpere i Høyesterett for å argumentere mot at det skal være fritt fram for kommersielle aktører i anlegg som har kostet store summer å opparbeide.

Ingen mellomting

Skiforbundet argumenterte i Høyesterett for at det i både alpin- og langrennsanlegg er oppbygd fasiliteter som skiller seg sterkt fra utmark. De mener friluftslovens regler om ferdselsrett ikke løser konflikten med kommersielle aktører på en god måte i godt opparbeidede anlegg.

Høyesterett åpner ikke for å se på målområdet i avanserte langrennsanlegg eller infrastrukturen rundt en alpinbakke som en mellomting mellom innmark og utmark. Allemannsretten gjelder i utmark, og i de områdene som måte kvalifisere som innmark gjelder den såkalte vinterferdselsretten.

– Ferdselsretten må gjelde selv om skiskolevirksomheten skulle konkurrere om kundene med anleggets egen skiskole, slår Høyesterett fast.

Ingen eksklusiv rett

Annonse

Løypestriden som ble ført inn for Høyesterett, sto mellom Hovden Alpinsenter i Bykle og den lokale skiskolen som Arne Johan Mosfjeld har drevet siden slutten av 80-tallet.

Alpinanlegget ønsket å gi en eksklusiv rett til skiskoledrift til firmaet Living Easy og svarte med å sperre heiskortene da Mosfjeld fortsatte sin drift. Mosfjeld hevdet at dette er en utilbørlig utnyttelse av en monopolsituasjon.

Høyesterett tar ikke stilling til dette spørsmålet, men slår fast at alpinanlegget ikke er forpliktet til å gi skiskolen ordinær forbrukerpris på bruk av skiheisen.

Neste artikkel

Professor om Fosen-dommen: – Ikke en troverdig prosess