Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

500 villrein skutt så langt – statlig jaktlag tar juleferie

Etter seks uker med statlig jakt av villrein i Nordfjella er 531 dyr felt. Dermed gjenstår om lag 1.000 rein i stammen, som skal utryddes helt.

Reinen på Breistølen i Lærdal kommune skal felles pga skrantesjuke. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Reinen på Breistølen i Lærdal kommune skal felles pga skrantesjuke. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bakgrunnen for den storstilte jakten, er utbruddet av skrantesyke (CWD). Ved å ta ut hele stammen håper man å fjerne den dødelige dyresykdommen fra norsk jord. Myndighetene håper fortsatt å bevare friske villreinstammer i Norge.

– Vi er svært fornøyd med framdriften. Den er i overkant av hva vi hadde håpet og trodd på i denne perioden, med lite dagslys og krevende vær- og føreforhold, sier direktør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn (SNO).

På det meste ble det felt 64 dyr på en dag.

• Les også: Nær 2400 reinsdyr må avlives: – En enormt vond beskjed

Stammen halvert

Før årets ordinære jaktsesong var stammen på 2.200 dyr, og med 700 felte dyr i den ordinære jakten pluss over 500 fra den statlige jakten, er det nå om lag 1.000 villrein igjen i Nordfjella villreinområde.

Området strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane og er så langt det eneste stedet i Europa hvor den smittsomme varianten av skrantesyke er påvist. Derfor håper man at jakten kan bidra til å fjerne sykdommen helt.

Alle dyrene som skytes blir testet for sykdommen, og så langt er det påvist tre sykdomstilfeller under den statlige jakten og fire tilfeller under den ordinære jakten. Totalt har ti dyr testet positivt de siste 2,5 årene.

Juleferie

Fra 18. desember tar det statlige jaktlaget fri til over nyttår.

Annonse

– Det betyr også at villreinen får være i fred i to uker gjennom julen, opplyser Miljødirektoratet.

Snøscooter og helikopter blir brukt for å frakte jegerne i terrenget, og til å finne dyr og frakt av de døde skrottene. Selve fellingen skjer ved at mannskapet smyger seg inn på dyrene, uten bruk av motoriserte kjøretøy.

Varer fram til mai

Ifølge tilsynets egne rapporter ser dyrene ut til å være i bra form.

– Flokkenes reaksjon på aktiviteten varierer selvsagt mye, men jevnt over virker dyrene mindre sky enn vi hadde forventet. I mange situasjoner flykter dyrene over korte avstander, før de roer seg og beiter videre etter en fellingssituasjon, sier Prestrud.

Til sammen jobber 30 personer med nedslaktingen av villreinen. De går i en skiftordning hvor ti personer til enhver tid er ute på jakt.

Etter juleferien gjenopptas jakten og den skal etter planen vare fram til mai.

• Les også: Miljøforkjempere anmelder villreinslakting

Neste artikkel

Villreinjakta startar – kan få tilskot til å fly ut slakt med helikopter