Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

25.000 demonstrerte i Berlin mot industrilandbruk

I ti iskalde minusgrader gikk 25.000 mennesker i demonstrasjon gjennom Berlins gater lørdag i protest mot industrilandbruk.

70 traktorer kjørte foran folketoget, hvor deltagerne bar plakater mot genteknikk og antibiotika i landbruket, for artsmangfold og bondelandbruk, mot nedleggelse av bruk, mot eksport av billig mat og mot import av billig soya.

En bred allianse av bondeorganisasjoner, miljøorganisasjoner, kirkelige organisasjoner og utviklingsorganisasjoner står bak demonstrasjonen som i år pågikk for tredje gang i forbindelse med Grüne Woche i Berlin.

Bondeaktivister fra hele Europa

Plakater og appeller uttrykte protest mot kansler Angela Merkel og landbruksminister Ilse Aigner, som demonstrantene mener bremser omleggingen til en mer bærekraftig landbrukspolitikk EU.

Se bildene fra åpningen av Grüne Woche

Traktorene og toget stanset i maktens sentrum i Berlin mellom Riksdagsbygningen og Merkels kontor, hvor det ble holdt appeller fra bondeaktivister fra hele Europa.

- Det er en enorm inspirasjon å se en slik bred allianse av bønder, forbrukere og miljøorganisasjoner, sier informasjonssjef Ragna Kronstad i Norges Bondelag til Nationen.

Les kommentaren: Motmakt mot industrilandbruk

Hun fulgte demonstrasjonen.

Annonse

- Ennå trenger vi ingen slik demonstrasjon Norge. Men den er en påminnelse om hva som står på spill også hos oss, sier Kronstad til Nationen.

Vedum påp plass

Et par kvartaler bortenfor møttes representanter for mer enn 80 regjeringer - de fleste ministre - til toppmøte om investeringer i landbruket.

Også den norske landbruksministeren Trygve Slagsvold Vedum deltok på ministermøtet. Han la i sitt innlegg vekt på at investeringer må komme småskalalandbruk og kvinner til gode, slik det er lagt opp til i den nye norske bistandsstrategien. Han understreket også betydningen av miljøvennlig produksjon og samvirkets rolle.

Kritikerne hevder at agendaen for møtet var tilpasset de store agrarkonsernenes investeringsønsker og vil ramme småbønder.

- Men det var gledelig at så mange snakket om matsikkerhet og at ingen snakket om liberalisering på møtet, sier Slagsvold Vedum til Nationen.

Les mer i Nationens eavis eller papirutgave mandag 21. januar.

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger