Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

2-0 til koppangsulven

Ulvejegere i Østerdalen fikk en pangstart på jakta, men ble fintet ut i siste minutt etter å ha ringet inn et dyr allerede første jaktdag.

Koppang:

– Er ulven omringet, sier du?

Svett og motløs etter to mils skitur uten fert av verken ulv eller spor, fatter jeger Stein Eriksen nytt håp. Nord på Hanestadkjølen, fjellryggen som utgjør grensen mellom Stor-Elvdal og Rendalen, har andre jegere funnet ferske ulvespor.

– Det er nå utfordringa starter, sier Svein Holen:

– Om fire timer er det mørkt. Før den tid skal 40 jegere plukkes opp over hele kommunen, fraktes mange mil nordover, og utposteres på nytt. Og så spørs det jo om ulven lar seg lure, sier han. Formidabel oppgave

Østerdalen er stor. Området det jaktes i innenfor de tre kommunene Rendalen, Engerdal og Stor-Elvdal er alene på rundt 1000 kvadratkilometer. De 36 jegerne som samles utenfor Koppangtunet i grålysningen første jaktdag, vet at de har en formidabel oppgave foran seg.

– Jegerne starter dagen parvis med å se etter spor langs et dusin ruter over hele kommunen. I Rendalen og Engerdalen gjør de det samme. Selv om vi må gå til fots gjør denne organiseringen at vi rekker over flere hundre kilometer sporsøk før klokka slår tolv i dag, forteller jaktleder Odd Arne Ås. Tett beleiring

Taktikken gir umiddelbar suksess: Klokka 12.30 er en kolonne biler på full fart nordover mot Hanstadkjølen. Det er observert ulvespor som fører inn i avgrenset et område på drøyt tre ganger to kilometer. Ingen spor leder ut.

– Ulven er der inne, nå gjelder det å hindre at den smetter unna, sier jaktdirigent Svein Erik Bjørke.

Annonse

En time senere har hæren tatt oppstilling: 28 jegere fra Stor-Elvdal har fått assistanse fra 14 rendøler. Avstanden mellom hver jeger er ikke lenger enn at man nesten ser sidemann. Klokka 13.30 knitrer det på sambandet: Tre jegere har spent på seg skiene og følger ulvesporet inn i sirkelen.

– Jakta er i gang. Nå holder vi kjeft, formaner Stein Eriksen, og griper hardere om børsa. Fornyet håp

Og slik blir de 42 jegerne sittende. Inne i «ringen» leker ulven katt og mus med sine tre forfølgere. Ikke en eneste gang forsøker rovdyret å bryte ut av ringen med jegere. I stedet virrer ulven med stor presisjon på kryss og tvers inne i sentrum av området. Den haler ut tiden. Når mørket siger på klokka 15.30, har ikke jaktleder Ås annet valg enn å heve beleiringen.

– Forferdelig ergerlig. Sporene viser at ulven flere ganger var bare 150 meter unna nærmeste jaktpost, oppsummerer Ås.

Rundt ham flekker jegerne tenner over byttet som glapp. Likevel er stemningen god.

– Nærmere er det ikke mulig å komme uten at ulven blir skutt. Og det på første jaktdag. Dette gir oss ny tro på at vi skal klare uttaket, smiler Ås.

Et døgn senere er optimismen om mulig enda større: I løpet av andre jaktdag ble samme ulv omringet to ganger, men ble nok en gang reddet av mørket. To jegere så dyret, uten å komme til skuddsjanser.

– Nå oppsummerer vi og finpusser taktikken gjennom uka, men neste helg er det på’n igjen, lover jeger Eriksen.

Neste artikkel

– Mange av oss vil ha rovdyr i naturen