Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

100 millioner til gulljakt i nord

Norges geologiske undersøkelse (NGU) får 100 millioner kroner for å lete etter gull i mineralforekomstene i Nord-Norge.

- Gud visste hva han gjorde da han lagde Norge. Vi har enorme mineralressurser vi vet at verden hungrer etter. Nå er timingen veldig riktig for å kartlegge forekomstene. Dette kan være noe av det vi kan leve av i framtiden, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til Adresseavisen.

Giske mener det norske oljeeventyret innen 10-15 år kan avløses av en ny gullalder - bokstavelig talt.Derfor bevilger regjeringen 100 millioner kroner ekstra over fire år til NGU. Pengene skal benyttes til å lete etter gull og andre verdifulle metaller, hovedsakelig i Nord-Norge. De første 25 millionene kommer i neste års statsbudsjett, skriver Adresseavisen.

Beløpet er en dobling av det NGU i dag får til slikt arbeid.Pengene skal ifølge administrerende direktør Morten Smelror i NGU brukes til kartleggingsarbeidet som i første omgang skal skje fra luften, via flygeofysiske og elektromagnetiske undersøkelser.

Annonse

Allerede for ti år siden anslo Norges geologiske undersøkelse (NGU) verdien av norske mineraler til enorme 1000 milliarder kroner. Det såkalte fennoskandiske skjold, som består av de nordlige deler av Vest-Russland, Sverige, Finland og Nord-Norge, regnes i dag som Europas viktigste kilde til viktige mineraler og metaller, og mens våre naboland har utforsket sine territorier nesten fullt ut, er Norge knapt kommet i gang. Det skyldes blant annet at oppmerksomheten her i landet i første rekke har vært rettet mot havområdene. I tillegg har reindriftsnæringen uttalt sterk motvilje mot leting etter gull og andre mineraler. Trond Giske mener eventuelle konflikter mellom gruvedrift og reindrift er «fullt ut håndterbart».- Selskapene har krav på seg til å sette av penger til framtidig opprydning. Dermed skal vi ikke få den forurensningsproblematikken kjent fra de gamle gruvene, sier han, og påpeker at moderne gruvedrift heller ikke krever like store arealer som den tradisjonelle.

Les også: - Beste gullfunn i Norge på 50 år

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken