Annonsørinnhold

– Jeg har jo ikke tid til å være syk

– Å være bonde er egentlig litt ekstremsport. Jeg driver med fryktelig mye forskjellig på gården – og har rett og slett ikke tid til å bli syk, sier ammekubonden Hans Hveem Bjørnhaug fra Toten.

Bjørnar følger ny trend: Investerer i billigere grovfôr

Når Bjørnar Matberg tar i bruk sin John Deere-snitter neste år, håper han å høste de 800 målene med gras hos Gustad Samdrift på 30 timer. Den store kapasiteten legger grunnlag for et helt nytt høsteregime som vil gi både bedre og rimeligere grovfôr. Grovfôr-regninga kan bli opptil 300 000 kroner lavere enn før.

Ribba skal være norsk

To av tre norske forbrukere vil ha norsk ribbe til jul. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Matmerk. - Ribba skal være norsk, ferdig snakka, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.

Er du lokalmatprodusent?

Salget av lokalmat øker i hele landet og totalt selges det lokalmat og drikke for 11,25 milliarder i Norge. Registrerer du deg som produsent på Lokalmat.no kan du vise frem dine produkter til innkjøpere over hele Norge.

Rundt 100.000 kroner spart på seks år

Det er ingen hemmelighet at drivstoff er en betydelig utgift for dem som kjører mye. At du kan spare nok til en sydentur i året ved å bruke Agrol-avtalen kommer derimot som en stor overraskelse på mange.

Slik gjør han fôrplanleggingen

Ole Anton Sjule takler sterk avdråttsøkning i et gammelt fjøs og gruppefôring av ammekyr, okser, kviger og sinkyr i nyfjøset med aktiv fôrplanlegging. – Vi er ikke alltid enige, men det er jo det som gir framgang, sier Sjule om dialogen han har med fôrrådgiverne i Felleskjøpet.

Sjaak er en innovatør som utfordrer oss

– Sjaak kan mye om fôring, spør etter råvarer vi ikke er vant med og setter oss på prøve. Det er spennende. Den utfordringen tar vi, sier fagsjef for drøvtyggerfôr i Felleskjøpet, Øystein Haga Kaldahl.

Maskinlaget valgte Kverneland

Okkenhaug Maskinlag i Levanger holder seg til Kverneland-utstyr når de slår og vender gras. Selv med to og tre slåtter på de rundt 2 000 målene som medlemmene disponerer, har de kapasitet nok.

Dave bruker Rapid til alt

Dave Eggum sår «alt» med sin Rapid, som han med fantasi og teknisk håndlag har tilpasset til både småfrø og flytende gjødsel. Han er imponert over soliditeten til maskinen som går og går – eller mer presist; sår og sår...

Farger vinterfjellet grønt

Vinterstid er det ikke alltid like lett å få øye på dem i snøføyka fra freseren, men de grønne og gule John Deere-traktorene til Ringsakfjellet Drift er over alt på Sjusjøen – Norges største hytteområde.

Kraftplugg som snur på en 5-øring

– Denne traktoren er en kraftplugg og den snur på en 5-øring. Den har god kjørekomfort og finesser og utstyr som en traktor skal ha. En veldig god traktor, sier Lars Halvor Stokstad Oserud etter vel ett år og tusen timer med sin nye John Deere 5125R.

Hvordan bør du spare i ulike livsfaser?

Hvor er du i livet, og hvordan vil du ha det fremover? Det er mange ulike faktorer som påvirker hvordan du bør spare. Hvilken livsfase du er i har derfor stor betydning for hvilke sparemetoder du bør velge.

VIDEO: Slik ble Carsten hedret

Etter en tøff skolegang med dysleksi valgte Carsten Tønnessen et praktisk yrke, og det har han ikke angret på. I 30 år har han sørget for lys i husene i Tromsø, og det ble han hedret for av sin arbeidsgiver, Troms Kraft.

Vet du hvor disse skal stå?

Elektriske anlegg og utstyr er en hovedårsak til brann i landbruket. KSL sin sjekkliste «El-anlegg/utstyr og brannvern» er et godt hjelpemiddel i arbeidet med å forhindre brann.

God planlegging gir god avling

Jordanalyser er et nyttig verktøy for å planlegge gjødsling og kalking av jorda. Hvordan jordprøvene tas ut, og hvilke metoder som benyttes, er avgjørende for at analysene skal gi et godt bilde av næringsstatus og surhetsgrad i jorda. Koordinatfestede jordprøver er også en viktig del av presisjonslandbruket.

Styreleder med fjøsstøvla på

Hans Edvard Torp ble ny styreleder i Landkreditt i vår, og ser mange muligheter for finanskonsernets fremtid. – Vi skal være den komplette partneren for bonden på bank, fond og forsikring, og med ny teknologi skal vi bli enda bedre fremover.

Bli med på fôrhøsting

I år høster Lars Erik Megarden 13 500 dekar gras med finsitter av typen John Deere 8400i. Både små og store kunder er fornøyde med fôret som produseres.

KSL: Er du klar for høsten?

Høsten har mange oppgaver som skal utføres og er ei travel tid. Det er også ei tid med mange ulykker på gården. Hva med å ta en vernerunde nå før høsten for alvor setter inn?

Kombinerer grisemøkk med teknologi

Solfrid Våset og Ottar Weel har stilt gjødslinga et par «knepp» i mer presis retning ved å ta i bruk tankvogn med slepeslange, Kverneland GEOspread og Yara N-Tester. I år anbefalte N-Testeren å droppe siste delgjødsling i høsthveten.

Slik sparer Emil penger med autostyring

– Jeg får mye mer ut av traktor og redskap selv om jeg kjører mye gammelt og enkelt utstyr, sier Emil Kvernenes. Melk- og kornbonden i Båstad i Østfold er storfornøyd med AutoTrac og hvordan han kan utnytte autostyringen til å gjøre en bedre jobb.

Vet du hva dette merket betyr?

Norsk mat gir rundt 100.000 arbeidsplasser i matindustrien rundt om i hele landet. Små og store matprodusenter landet rundt, gir oss sunn og trygg mat av god kvalitet. Det skal Norge utnytte enda mer gjennom regjeringens satsning på «Matnasjonen Norge». Det gir muligheter, både for store og små.

Har du hørt om Ostebygda?

Målet er å gjøre Hol til en ostedestinasjon i verdensklasse. Suksessoppskriften er samarbeid, lange ystetradisjoner og stølsmelk fra dyr som har beita på friskt fjellgress.

Grisete bryllupspresang ble levebrød

Kunder fra hele landet etterspør den populære fjellgrisen til Ragnhild og Knut. Nå har gründerne også laget et eget skinkehotell i Valdres der du kan sjekke inn skinke for modning.

Slik lager de krydder av tang

Fram til for få år siden var det fisken og sjømaten man høstet fra havet i Lofoten. I 2016 så imidlertid en ny havnæring dagens lys. Fiskerdattera Angelita og halvt japanske Tamara etablerte Lofoten Seaweed med en ambisjon om å få nordmenn til å bruke tang og tare i matlagingen.

Pop-up kiosk med fenalår

– Jeg tenker ikke alltid to ganger. Ser jeg en spennende mulighet, så kaster jeg meg over den, ler Renate. I løpet av få år har hun bygget opp en solid bedrift på Oppheim gård.

Derfor er Nyt Norge viktig

Norsk mat er trygg mat og vi har svært god dyrehelse og friske planter. I tillegg har vi forbrukere som heier på norsk mat og ønsker Nyt Norge! Så hvor passer KSL i dette bildet?

Vinner ugraskampen med effektiv metode

Bonde og sprøyteentreprenør Torstein Bjerke er ikke i tvil når han velger middel for å bekjempe ugras. Roundup Powermax har egenskaper som gjør at han kan jordbearbeide bare seks timer etter sprøyting.

Bruk grovfôret som basis i fôrplanleggingen

Grovfôret utgjør en svært viktig del av fôrrasjonen til drøvtyggere. Det er som regel produsert hjemme på gården, og det fôret man produserer er det man har til rådighet. Utnytt fôret best mulig ved å velge riktig tilleggsfôr og disponere grovfôrressursene riktig. Ditt beste hjelpemiddel er grovfôranalyser.

KSL er bondens viktigste verktøy ifølge AgriAnalyse

Ny rapport slår fast at KSL er det viktigste verktøyet for å møte krav til kvalitet i produksjonen, sikre gode arbeidsvilkår og sørge for trygg mat og sporbarhet i hele verdikjeden. Dette kommer frem i forskningsrapporten «KSL– et verdipapir for bonden» som er gjennomført av AgriAnalyse. Rapporten ble presentert av Margaret Eide Hillestad fra AgriAnalyse på et frokostmøte i Oslo tirsdag 28. mai.

Nyt Norge: 10 år på norske bord

Hipp hurra! Flere og flere strekker ut hånda, hver dag, og velger norske arbeidsplasser, norsk landbruk og levende lokalsamfunn – i matbutikken! Den offisielle merkeordningen for norsk mat – Nyt Norge - er ti år i disse dager og det er mye å feire! Hele ni av ti oppgir at de gjenkjenner Nyt Norge-merket.

Usikker på egen økonomisk fremtid

Norske bønder er mest bekymret for lav lønnsomhet og usikker inntjening fremover, og sauebøndene er minst fornøyd med driftsresultatet på gården. Likevel trives den norske bonden godt med yrkesvalget som bonde.

Enklere regnskap for bonden

Gårdbruker Ole Kristian Sylling gikk over til Agro Økonomi for å kunne gjøre flere regnskapsoppgaver selv og spare penger. Regnskapsføreren hans er ikke lei seg for å ha mistet arbeidsoppgaver. Tvert imot mener Erling Marthinsen i Økonomiservice AS at dette er framtida for både regnskapsfører og bonde.

Har du vurdert ferdighus?

Da familien fra Toten bygde ferdighus valgte de å legge litt ekstra i kjøkkenet. Med en rekke tilvalg fikk de et funksjonelt og lyst kjøkken der både store og små trives.

Slik kan dere unngå nestenulykker på gården

Våronna er en travel periode med mange oppgaver som skal utføres. Å ha mye å gjøre kan være stressende og det er da mange uhell av typen «skulle bare» skjer. Derfor bør du ta en vernerunde nå før våronna for alvor setter inn.

Ferdighus og hjembygda fristet

Da det unge paret fra Toten fikk bygge på familiens tomt vurderte de ferdighus. Etter en visning i et Älvsbyhus var de solgt – et slikt hus ville de ha, tapeten inkludert.

Derfor bør du velge norsk mat

Omtrent 100.000 personer i Norge arbeider i næringer tilknyttet matproduksjon og velger du norsk mat er du med på å støtte arbeidsplasser i Norge. – Arbeidet med å få norsk mat starter hos bonden. Men det er mange arbeidshender som sørger for at maten havner på middagsbordet ditt, sier Matmerk-direktør Nina Sundqvist.

Dette liker huseiere best med sitt ferdighus

En kundetilfredsundersøkelse blant boligaktører sender Älvsbyhus helt til topps for andre år på rad. Målingen er gjort av Prognosesenteret, og fanger opp hele kundeopplevelsen fra kjøp av bolig til man har overtatt boligen og bodd der en tid. Vi har snakket med tre huseiere om hva de er mest fornøyd med ved sitt hus.

Neste generasjon GPS-teknologi

Alle Massey Ferguson-traktorer fra MF 5709 S opp til MF 8700 S-serien kan leveres med fabrikkmontert AutoGuide-system. Laveste presisjons­nivå har gratis signaler, og du kan enkelt oppgradere opp til centimeter-presisjon – uten ytterligere installasjon.

Bygge hus? Her er verktøyet du trenger

Den nettbaserte Husbyggerskolen fra Älvsbyhus gir deg full oversikt i hva som skal til for å bygge et hus. Som kunde kan du enkelt følge prosessen fra A til Å og få svar på alt du lurer på underveis.

90 prosent vil støtte den norske bonden

– Grovarbeidet med få trygg, norsk mat på bordet skjer ute hos bonden, sier direktør i Matmerk Nina Sundqvist. I en nylig gjennomført undersøkelse sier hele 90 prosent av forbrukerne at de vil støtte den norske bonden ved å velge norsk.

Utbetaling av tilskudd – tenk langsiktig

Snart kommer tilskuddet igjen på konto, og fristelsene for hva det kan brukes til er mange. God styring av gårdens økonomi er derfor avgjørende for å unngå pengenød mot slutten av året. Her får du rådene som får tilskuddet til å vare.

Frisk opp huset ditt med tapet

Tapet kan gi ferdighuset ditt det særpreget du har drømt om, men det kan være vanskelig å velge. Vi har snakket med en interiørarkitekt om hvordan du kan finne det riktige tapetet til ditt Älvsbyhus.

Slik fikk de orden på regnskapet

For Håvard Kirkhus og Siri Flaat har bedre kontroll over økonomien bidratt til at de kan senke skuldrene og ikke lenger bekymre seg over bunker med papirarbeid. Det gir frihet og mer tid til det som virkelig betyr mest – familielivet og gårdsarbeidet.

Gavetipsene til henne

Traktorpikene har designet arbeidsklær for kvinner i landbruket i over 5 år. Deres vinterdress er mest populær i vinterhalvåret, og står på mange ønskelister til jul skal vi tro daglig leder Thrine Bye Leksås Heggum.

En tidsreise med Frogner kino

Tenk deg å sitte under stjernehimmelen i en bakgård og se film på en hvitmalt sky oppe på murveggen. Den følelsen vil kinoeier Jan Vardøen gjenskape når han vekker Frogner kino til live. Mange brikker må på plass før åpningen i 2019 og Fortidsminneforeningen har en viktig finger med i spillet.

Har du sikret gårdsbygningene?

I løpet av de første månedene av 2018 ble det meldt inn mer enn dobbelt så mange skader på næringsbygg og -eiendeler som samme periode i 2017, viser tall fra Finans Norge.

Gløder for smedyrket

Smekre jernporter som har prydet Frogner kino, er lagt i arbeidsnevene til en real smed langt oppe i Valdres. Med 30 håndsmidde elementer på bestillingslista, er det bare å holde essa varm!

Branntrenden i landbruket har snudd

På tre år har antallet gårdsbranner sunket drastisk. I 2014 var det 2 843 gårdsbranner, og i 2017 var tallet 924. Dette er hovedårsaken til at branntrenden i landbruket har snudd.

Dette betalte Vigdis og Henrik for huset

Småbarnsforeldrene Vigdis og Henrik syntes det var litt skremmende å bygge hus etter å ha hørt historier om at det alltid blir dyrere enn først antatt. Men da regningen på Älvsbyhuset kom viste sluttsummen seg å stemme på krona.

Nå får praktfulle Rosekyrkja nytt liv

En håndfull lokale malere har tatt turen til Stordal for å lære seg tradisjonsmaling. Den vakre og godt bevarte Rosekyrkja skal istandsettes, og det skal gjøres på gamlemåten. Med naturlig pigment, kokt linolje og pensler laget av ekte grisebust.

Å bygge hus med øks

På den idylliske øya Veierland har Per Louis Bjelke skapt en lekeplass for voksne tømrere med øks. Gjennom kurs og egeninnsats skal en laftet høylåve gjenreises. Dermed bevarer de også et 500 år gammelt kulturminne.

Dugnadsgjengen på Sinjarheim

Langt inne i ville og frodige Aurlandsdalen finner vi den gamle fjellgården Sinjarheim. Stedet er en møteplass for forbipasserende turister, studenter, geiter og håndverkere i skjønn forening. Dugnadsånden er til å ta og føle på. Her blir alle satt i arbeid!

Husbygging i småbarnsfasen gikk som en lek

Å sette i gang byggeprosjekt mens du har en smårolling pluss en baby i magen høres ut som en slitsom prosess. For Mette Bråten og Jonas Alvenes gjorde valget av Älvsbyhus at de kunne lene seg tilbake og nyte både husprosjekt og familieforøkelse.

Vidar bevarer kulturminner i Lofoten

Om det er interessen for tradisjonshåndverk blant lokalbefolkningen eller den svært spektakulære kursarenaen ved et av Lofotens best bevarte fiskevær, er usikkert. Men at kurset i vindusrestaurering er smekkfullt, er helt sikkert.

Slik fikk de kårbolig på 1-2-3

I god tid før gården overlates til neste generasjon bygger Lill og Arnfinn Laugaland kårbolig. Med full gårdsdrift i byggeprosessen ble Älvsbyhus et fornuftig valg.

Fruktig reise gjennom det norske matfatet

Gårdbruker og hotelleier Olav Lie-Nielsen inviterer nok en gang til en reise gjennom norske matskatter. Nå er det frukt fra Telemark som står på menyen, og middagen holdes under landbruksmessen Dyrsku’n i Seljord.

– Rådgivere er gull verdt

– Jeg bruker rådgiverne fra Lanbruksrådgivingen til alt! sier Per Martin Lea. Han forteller at han får svært god hjelp til både vekstskifte, gjødslingsstrategi og plantevern.

Full kontroll over økonomien og drifta

På Tuverud gård er det full produksjon og purre for alle penga. De travle gårdbrukerne Helge og Kirsti Heen er godt fornøyd med at et effektivt regnskapssystem gjør hverdagen deres enklere, og gir dem full kontroll over økonomien.

Gamle matskatter med ny vri

Når Olav Lie-Nielsen åpner hotellet sitt på Hadeland for å feire Nationens hundreårsjubileum, står det som seg hør og bør flere hundre år gammel tradisjonsmat på menyen.

Når været truer inntjeningen

Få har like væravhengig inntjening som bonden. Det har vært en rekordvarm mai mange steder, og for enkelte bønder kan dette bety en dårligere avling enn forventet. Hva da med økonomien?

Tar tak i økonomien

For Håvard Kirkhus og Siri Flaat har bedre kontroll over økonomien bidratt til at de kan senke skuldrene og ikke lenger bekymre seg over bunker med papirarbeid. Det gir frihet og mer tid til det som virkelig betyr mest – familielivet og gårdsarbeidet.