ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Usikker på KSL - hva lurer du på?

Høsten er ofte tiden for egenrevisjon og vi mottar en del spørsmål om KSL og utfylling av sjekklister. Derfor har vi samlet de mest vanlige spørsmålene her - ta en titt.

BESVARER SPØRSMÅL: Er du usikker på hvordan du skal gjennomføre rapporteringen i KSL?  Ta en telefon med kundeservice for å være sikker.
BESVARER SPØRSMÅL: Er du usikker på hvordan du skal gjennomføre rapporteringen i KSL? Ta en telefon med kundeservice for å være sikker.

Hvordan logger jeg inn?

Du logger deg inn på ksl.no eller Matmerk.no. Brukernavnet er ditt produsentnummer, passord kan du få tilsendt på e-post.

Jeg har nettopp overtatt, når skal jeg ta egenrevisjonen?

Har du nettopp overtatt gården, bør du sjekke KSL-statusen så raskt som mulig. Ved generasjonsskifter arver du også KSL-historikken. Dette må du ha oversikt før du sender av gårde det første kornlasset eller første flokk til slakt.

Som ny produsent har du opp til ett år på deg før du må gjennomføre egenrevisjonen. Vi vil likevel anbefale at du tar den så raskt som mulig slik at du har muligheten til å sette deg inn i de krav som stilles til din produksjon slik at du ikke legger deg til vaner og rutiner som du må endre på fordi du ikke var klar over kravene.

Hvor ofte skal jeg gjennomføre egenrevisjonen?

Er det mer enn 12 måneder siden du sist gjorde egenrevisjonen passer det fint å gjøre den nå som vi har oppdatert KSL-standarden. Er det færre enn 12 måneder siden siste egenrevisjon trenger du ikke gjøre egenrevisjonen din nå. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre KSL-standarden og den oppdateres i oktober hvert år.

Jeg glemte en sjekkliste, hva gjør jeg da?

I dagens løsning så må du dessverre gjennomføre egenrevisjonen din på nytt med alle de sjekklistene du skal ha ifølge din produksjon. Våre nettløsning er gammel og vi har derfor begynt jobben med å forbedre nettopp dette.

Må norske bønder gjennomføre KSL?

Alle som produserer mat, fôr og/eller har husdyr må følge mange lover og regler. Her har vi samlet alt fra Mattilsynet, Arbeidstilsynet, forsikringsbransjen, varemottakere med flere, slik at du slipper å lese og sette deg inn i rundt 2000 sider med lover og forskrifter på egen hånd.

Jeg har bare 5 høner (eller en gris, to kopplam eller annen minimal produksjon), må jeg ta med sjekkliste for fjærfe også?

Hvis du ikke skal lever noe til slakt, men kun ha til eget bruk kan du slippe å fylle ut sjekklisten for dette dyreslaget. Les likevel gjennom sjekklisten da det er mye nyttig informasjon i spørsmålene og veilederen.

KSL: Alle bønder i Norge må gjennomføre KSL.
KSL: Alle bønder i Norge må gjennomføre KSL.

Er det KSL som finner på alle spørsmålene i sjekklistene?

Nei - det er ikke KSL eller Matmerk som finner på alle spørsmålenen. Alle kravene i KSL-standarden er hentet fra offentlige lover og forskrifter. Det finnes noen egendefinerte krav i tillegg, dette kan være krav fra varemottakere eller bransjen generelt og de blir nøye gjennomgått og diskutert i våre faggrupper. Faggruppene i KSL har en rådgivende funksjon og består av representanter fra et bredt spekter av mat- og landbruksnæringens organisasjoner. Landbruksmyndighetene er representert ved observatører.

Jeg må fylle inn de samme svarene år etter år. Hvorfor kan ikke KSL-systemet huske hva jeg skrev i fjor?

Våre nettløsning er gammel og vi har derfor begynt jobben med å forbedre nettopp dette. I 2020 vil det bli lansert nye og bedre nettsider for «Din egen gard» som vil være enklere å bruke, og som vil fungere enda bedre som et kvalitetssystem og forbedringsverktøy for din drift og produksjon.

Når kommer den nye digitale løsningen?

Fra 1. januar 2020 vil den snart 20 år gamle dataløsningen for KSL bli erstattet av en ny. Den nye dataløsningen vil være mer brukervennlig og oppleves som mer relevant for deg som produsent.

All historikk og datoer for sist leverte egenrevisjon fra det gamle systemet vil selvsagt overføres. Du vil også få tilgang til å lage deg et dokumentarkiv hvor du kan laste opp og lagre alle viktige dokumenter for din drift og flere andre funksjoner.

Neste artikkel

Smittevern blir absolutt ivaretatt