ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Nyt Norge: 10 år på norske bord

Hipp hurra! Flere og flere strekker ut hånda, hver dag, og velger norske arbeidsplasser, norsk landbruk og levende lokalsamfunn – i matbutikken! Den offisielle merkeordningen for norsk mat – Nyt Norge - er ti år i disse dager og det er mye å feire! Hele ni av ti oppgir at de gjenkjenner Nyt Norge-merket.

10 år med Nyt Norge!
10 år med Nyt Norge!

Halvparten velger matvarer merket med Nyt Norge når vi kan. Tenk på det! For oss som jobber med norsk mat er dette gode tall og vi får selvsagt lyst til å sprette en god norsk sider og feire slikt.

Men vi skal ikke feire oss sjøl! Vi ønsker å feire alle dere der ute som daglig gjør det mulig å ha Nyt Norge på alle de flott produktene. Totalt er det nesten 100 000 av dere når vi legger sammen alle bøndene og alle som jobber i næringsmiddelindustrien.

Vi skal jo også sende en stor takk til alle der ute som velger Nyt Norge – som velger norsk mat og drikke i butikken. De er en samfunnsengasjert gjeng, det kan vi se i våre store årlige forbrukerundersøkelser, og vi merker det hver dag når vi kommuniserer i alle våre digitale kanaler.

10 grunner til at Nyt Norge er viktig for oss alle:

1. Norske arbeidsplasser

Vi gjør årlige undersøkelser der vi spør hvorfor det er viktig å velge norsk. Og svaret er enkelt – hele 90 prosent opptatt av å støtte norske arbeidsplasser! De tenker på de nesten 100.000 ansatte i næringsmiddelindustrien - en av de største fastlandsindustriene i landet. Flott!

2. Levende bygder

En annen ting som er viktig, er levende lokalsamfunn. Forbrukeren vet at uten landbruk og matindustri i distriktene, så får vi ikke levende bygder med lys i husene, dyr i fjøsene, unger i barneskolene, aktive idrettslag – ja, levende bygder med utvikling, liv og puls.

3. Maten kommer fra hele Norge

Når vi lager filmer eller artikler om hvor maten kommer fra, får vi ofte kjempegod respons. Det kan være frukt fra Hardanger, grønnsaker fra Toten eller lam fra Vestlandet. Det kan være smaker fra barndommen i Nord-Norge eller minner fra ferien i Trøndelag. Maten kommer fra hele Norge og mange kjenner seg igjen i historiene og i produktene og vil vite mer og heier på norsk mat.

4. Forbrukeren vil ha trygg mat

At maten vår er trygg tar mange som en selvfølge. Faktisk er det bonden som legger grunnlaget for at nettopp det nesten ER en selvfølge i Norge. Bonden produserer mat etter strenge regler og systemet heter KSL – Kvalitetssystemet i landbruket. Dette systemet er faktisk unikt i verden. Og forbrukeren stoler på systemet – over åtti prosent av alle som sier de vil ha norsk mat, sier det er fordi de opplever den som trygg!

5. Mange velger Nyt Norge

Halvparten velger alltid matvarer merket med Nyt Norge når de kan. Det betyr at garantien om at råvarene er norske, at strenge norske regler blir fulgt og at maten blir produsert og pakket i Norge er viktig og forbrukeren stoler på oss.

6. Friske dyr trenger ikke medisiner

Forbrukeren er veldig glade for at norske matproduserende dyr har god dyrehelse og får svært lite antibiotika sammenlignet med husdyr i andre land. God dyrehelse er grunnleggende for dyras velferd og vi er gode på dyrehelse - best i verden sier noen.

7. Plantene våre er friske

God plantehelse er blitt mer og mer viktig og forbrukeren er veldig interessert i alt stoffet vi lager om hvorfor norske planter og vekster er så friske. Kaldt, norsk klima, for eksempel, bidrar til god plantehelse, lite skadedyr og minsker behovet for å bruke plantevernmiddel.

8. Dugnad må til!

Under tørkesommeren i fjor gikk mange til butikkene og handlet små, eller skjeve og rare grønnsaker. Et ustabilt klima øker sårbarheten i norsk matproduksjon og vår selvforsyningsgrad er på ca. førti prosent. I fremtiden er det ingen garanti at det til enhver tid er mat å få tak i. Jo mer norsk mat som produseres, desto mer styrkes matberedskapen.

9. Norsk klima gir gode smaker

Nordmenn er glade i god mat og gode råvarer - og vet at dette alene er god grunn til å velge norsk. Norske kokker hevder seg verden rundt og det er med norske råvarer de briljerer. Det unike norske klimaet gir oss tross alt råvarer i verdensklasse, både grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk.

10. Mange vil lære mer!

Jobben vår er å gjøre det enkelt for forbruker å velge norsk mat, og det er vel kanskje en av de mest takknemlige jobbene en kan ha. Vi viser fram ekte, norsk matproduksjon, den flott jobben som blir gjort rundt om i hele landet. Og da er det gøy å se hvor interesserte mange er i å få vite mer. Filmer om ugressroboter, om rapsdyrking, om våronn, om lefseproduksjon – vi får mange, mange «likes» hver dag. Over 130 000 så den siste videoen vi la ut på Facebook!

Når en kjøper mat med Nyt Norge-merket, så kjøper man mer enn et produkt. Du kjøper norske arbeidsplasser, norsk landbruk og god dyre- og plantehelse. Vi ser at nå, etter ti år, at flere og flere strekker ut hånda i matbutikken og velger alt dette. Hver dag. Det er verdt å feire, synes vi!

Så gratulerer med dagen til alle dere som gjør jobben på jordet, i fjøset, på fabrikken og som velger oss i butikken. Nyt Norge!

Neste artikkel

Smittevern blir absolutt ivaretatt