Annonsørinnhold

Annonse

Er du lokalmatprodusent?

Salget av lokalmat øker i hele landet og totalt selges det lokalmat og drikke for 11,25 milliarder i Norge. Registrerer du deg som produsent på Lokalmat.no kan du vise frem dine produkter til innkjøpere over hele Norge.

Grønvik Gard er en økologisk og prisvinnende fruktgård i det frodigste av Ryfylke, i en vestvendt og grønnkledd li ved den gnistrende Fisterfjorden i Hjelmeland. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen
Grønvik Gard er en økologisk og prisvinnende fruktgård i det frodigste av Ryfylke, i en vestvendt og grønnkledd li ved den gnistrende Fisterfjorden i Hjelmeland. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen

Øker i hele landet

Salget av lokalmat har hatt en betydelig vekst det siste året og veksten er i alle kategorier av lokalmat. Utviklinga av stadig flere lokalmatprodukter styrker mangfoldet av norske matvarer. Det er også ei viktig tilleggsnæring til den tradisjonelle gårdsdrifta for mange bønder i hele landet.

Tall fra dagligvarehandelen har vært kjent i mange år, men i år har Matmerk også fått målt hvor mye lokalmat og drikke som serveres i restauranter og omsettes i storhusholdninger.

Reker fra Lyngenfjord skal ha en frisk smak, en fast og spenstig konsistens og en naturlig rød farge. Her kan du se produksjonen av håndpillede reker. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen
Reker fra Lyngenfjord skal ha en frisk smak, en fast og spenstig konsistens og en naturlig rød farge. Her kan du se produksjonen av håndpillede reker. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen

Størst omsetning på Østlandet

Omsetningen av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen vokser over hele landet. Total omsetning er på 5,25 mrd. Størst omsetning er det på Østlandet, hvor det omsettes totalt for 2,735 milliarder.

Midt-Norge med størst vekst

Lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter betyr mye når vi handler lokalmat. Størst økning er det i Midt-Norge, hvor det er en vekst på 9,2 % fra 2018. Her omsettes det for 738 millioner og lokale matprodusenter har samarbeidet godt med reiseliv og hoteller i mange år.

Annonse
På Galåvolden Gård 8 km sørvest for Røros Sentrum finner du denne sprudlende gjengen. I dag er de en ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen
På Galåvolden Gård 8 km sørvest for Røros Sentrum finner du denne sprudlende gjengen. I dag er de en ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen

6 milliarder i restauranter og hotell

Nytt av året er at tall fra restauranter og storhusholdninger er med. Totalt omsettes det for 6 mrd, hvorav 3,43 mrd er lokalmat og 2,14 mrd er lokalt øl. Det omsettes også for 450 mill. gjennom direktesalg som REKO-ring, Bondens marked o.l.

På det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost lages det fire forskjellige typer kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen
På det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost lages det fire forskjellige typer kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård. Foto: Thomas Mortveit, Matkanalen

Registrer deg på Lokalmat.no

På Lokalmat.no kan du vise frem dine produkter til innkjøpere over hele Norge. Her finner du også kurs fra Matmerk for lokalmatprodusenter, de regionale kompetansenettverkene og andre offentlige aktører. Vi har også e-læring for lokalmatprodusenter, spørsmål og svartjeneste med mer.

Rene råvarer må være 100 % norsk. For bearbeidede produkter er kravet 75 % norsk råvare. Er du usikker på om produktene dine kan registreres? Ta kontakt med Matmerk for en prat rundt dette.

Les mer på www.lokalmat.no

Neste artikkel

Kun 1 prosent foretrekker importert kjøtt - og ribba skal være norsk