ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Mai er tid for skattemelding

Skattemeldingen for 2017 er kommet. Den forteller bare deler av sannheten for deg som er selvstendig næringsdrivende.

Av Ole Christen Hallesby for Landkreditt Bank

Skattemeldingen for 2017 (tidligere selvangivelsen) er tilgjengelig i Altinn. Dette er den forhåndsutfylte utgaven som bare beskriver en del av din økonomiske virkelighet. Her følger noen tips for hvordan du skal gå fram.

Privatøkonomien er normalt på plass

Opplysningene som er fylt ut dreier seg om det som ikke er en del av næringsvirksomheten din. Disse dataene er sendt inn til Skatteetaten fra arbeidsgivere, banker og lignende.

Normalt er tallene riktige, men du bør foreta en sjekk selv. Du må se på tallene som et forslag som du skal kontrollere. Du sitter med hele ansvaret for at de opplysningene som til slutt sendes inn er riktige.

Meld fra om feil opplysninger

Hvis du finner feil i de forhåndsutfylte opplysningene, må du ta kontakt med den som har sendt inn dataene. Det kan for eksempel være barnehagen som ikke har fått med riktige utgifter eller en arbeidsgiver som har ført opp en godtgjørelse feil.

Deretter retter du de samme feilene i den skattemeldingen du sender inn. Legg merke til at hvis du skal bruke en post som ikke er i bruk i din skattemelding, må du først finne nummeret på posten. Det finner du enklest via lenken «Hjelp til skattemeldingen» til høyre i skjermbildet.

Inntekten fra næring mangler

Som personlig næringsdrivende får du også forhåndsutfylt skattemelding. Alt som har med næringen å gjøre må du fylle ut selv. Det innebærer også at nødvendige skjemaer må vedlegges, slik som næringsoppgave, personinntektsskjema, avskrivningsskjema mm.

Hvis du fra gården har mindre enn kr 50.000 i samlet brutto næringsinntekt kan du slippe å levere næringsoppgave. Nødvendige opplysninger om næringsinntekten og fradragene skal i stedet føres opp i skattemeldingen.

Siste frist er 31. mai

Norges Bondelag har som vanlig laget en god veiledning for årsoppgjøret for deg som er bonde. Foruten en fyldig omtale av aktuelle problemstillinger for årsoppgjøret, får du også en oversikt over regelendringer. Du finner veiledningen på Bondelagets hjemmesider ved å skrive «Foran årsoppgjøret 2017» i søkefeltet.

Fristen for å levere skattemeldingen er for næringsdrivende 31. mai. Det er obligatorisk med elektronisk levering av skattemelding via Altinn.

Flere landbruksnyheter finner du på landkredittbank.no.

Neste artikkel

Fem råd for deg som skal selge gården