ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Branntrenden i landbruket har snudd

På tre år har antallet gårdsbranner sunket drastisk. I 2014 var det 2 843 gårdsbranner, og i 2017 var tallet 924. Dette er hovedårsaken til at branntrenden i landbruket har snudd.

Denne risikosjekken kan avsløre brannfarlige feil før det er for sent, ifølge ekspert.

– Vi må tilbake til 2010 for å finne færre gårdsbranner enn hva vi hadde i fjor. Sammen med bøndene og Bondelaget, har vi jobbet med brannforebygging over mange år. Det er veldig bra å se at dette gir resultater, sier Frode Narud, ansvarlig for risikostyring landbruk i Gjensidige.

Les også: Er røykvarsleren gått ut på dato?

3 500 gårdsbruk risikosjekkes hvert år

Som følge av en dramatisk økning i antall landbruksbranner gjennom flere år, utviklet Gjensidige i 2012 en risikosjekk for landbrukskunder. Hensikten var blant annet å avsløre brannfarlige feil før det er for sent. Særlig viktig er kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera. Hvert år risikosjekker Gjensidige 3 500 gårdsbruk.

– Undersøkelser vi gjorde viste at vanlig el-kontroll ikke avslørte feil og mangler som garantert ville føre til brann. Derfor har vi innført et krav om termografering, el-kontroll med varmesøkende kamera. Dette har reddet enorme verdier, spart tusenvis av dyreliv, og ikke minst har mange bønder unngått å få livsverket sitt lagt i aske, sier Narud.

Les også: Når det brenner – det er forskjell på teori og praksis

Brorparten starter i det elektriske

To av tre branner starter i elektriske anlegg eller elektrisk utstyr. Det er derfor der den største innsatsen må settes inn, ifølge Narud.

– Vi jobber videre med bedre kontroller, kvalitetssikring og opplæring av el-installatører. Svært mange av feilene i el-anlegg på gårdsbruk er dessverre montørfeil.

Les også: Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Branntrenden er snudd

– Det er særlig store bruk med dyrehold vi tar en ekstra grundig gjennomgang med. Om få år håper vi å kunne unngå enda flere av de store landbruksbrannene, avslutter Narud.

Les mer om forsikring til landbruket

Neste artikkel

Gjensidige deler ut nesten 270 millioner kroner til landbrukskundene sine