ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Vinner ugraskampen med effektiv metode

Bonde og sprøyteentreprenør Torstein Bjerke er ikke i tvil når han velger middel for å bekjempe ugras. Roundup Powermax har egenskaper som gjør at han kan jordbearbeide bare seks timer etter sprøyting.

– Her har vi kveke! Bonde og sprøyteentreprenør Torstein Bjerke drar opp ei stor tue fra grøftekanten til ære for fotografen.

Torstein produserer såkorn og sprøyter for andre gårdbrukere på Hadeland. I løpet av en sesong sprøyter han over 10 000 mål, så ugrasbekjempelse har han bred erfaring med. I dag er fagrådgiver Svein Bovim fra Norgesfôr på besøk. De to tar gjerne en prat om plantevern og ugress.

– Jeg ringer Svein både seint og tidlig for å få gode råd, forteller Torstein, og skryter av kunnskapen til rådgiveren.

Svein peker på de lange røttene til kveka, og pirker i bittesmå skudd som er på vei ut og opp i lyset. Ikke vanskelig å skjønne at denne er lei å bekjempe.

– Har du 10 prosent kveke får du 10 prosent dårligere avling, og etter hvert vil kveka overta, forklarer Svein.

Fagrådgiver Svein Bovim i Norgesfôr viser hvorfor kveka er så gjenstridig. Foto: Christian Løken
Fagrådgiver Svein Bovim i Norgesfôr viser hvorfor kveka er så gjenstridig. Foto: Christian Løken

Maksimalt opptak i plantene

For å få bukt med kveke og annet rotugras har Torstein begynt å bruke Roundup Powermax, som kommer som et konsentrert, lettløselig granulat. Dette er et glyfosat som er fremstilt for å gi maksimalt opptak i plantene. Middelet har egenskaper som raskt og effektivt gjør at det kan jordbearbeides allerede to dager etter behandling mot for eksempel kveke.

– Det har vært skepsis til granulat tidligere, men en ny formulering gjør at den er lettoppløselig, så det er ingen fare for at den tetter til dyser. Den gir ikke støvplager og er lett å samle opp hvis man skulle være uheldig å søle, forklarer Svein.

Svein Bovim demonstrerer hvor lettoppløselig Roundup Powermax er. Foto: Christian Løken
Svein Bovim demonstrerer hvor lettoppløselig Roundup Powermax er. Foto: Christian Løken

Torstein bekrefter at granulatet er lett å håndtere og at det ikke støver. I tillegg synes han det er en fordel at det blir mindre emballasje.

– Det blir lite avfall. Når posen er tom er det bare å brette den sammen og kaste den rett i søpla, sier Torstein.

Torstein viser Svein en åker han nylig sprøytet med Powermax. Etter kort tid kunne bonden så nytt korn. Foto: Christian Løken
Torstein viser Svein en åker han nylig sprøytet med Powermax. Etter kort tid kunne bonden så nytt korn. Foto: Christian Løken

Torstein Bjerke

– Jeg bruker Powermax særlig når det er meldt regn, for den er regnfast etter bare en time. Dessuten tåler den lave temperaturer.

Regnfast etter kort tid

Sprøyteentrepenøren har brukt Powermax både vår og høst, nylig til vekstavslutning i grasmark. Torstein har god erfaring med å sprøyte med Powermax under vanskelig værforhold.

– Jeg bruker det særlig når det er meldt regn, for den er regnfast etter bare en time. Dessuten tåler den lave temperaturer – helt ned i fem grader for å få virkning, og det er lavere enn alternative produkter, forteller han.

Torstein benytter luftassistert sprøyting, som han mener gir ekstra god effekt.

– Når man sprøyter med denne metoden treffer væsken også baksiden av bladet, og det gir bedre opptak i planten, forklarer Svein.

Torstein og Svein vandrer utover Torstein sin spirende åker og konstaterer at her er alt i rute.

– Du har jo veldig lite ugras, observerer Svein.

– Ja, siden jeg driver med såkorn er jeg jo veldig nøye med å holde det fritt for rotugras. Her sprøyta jeg med Powermax i fjor høst, så det har vært vellykket, konstaterer bonden.

 Torstein Bjerke ved sitt trofaste arbeidsverktøy. Foto: Christian Løken
Torstein Bjerke ved sitt trofaste arbeidsverktøy. Foto: Christian Løken

Fakta om Roundup Powermax

Konsentrert granulat 720 g/kg

Gir raskt opptak i plantene

Regnfast etter 1 time

Jordbearbeiding fra 6 timer etter behandling

Granulatet er støvfritt og løses raskt opp

Minimal emballasje som kildesorteres i vanlig plastsøppel

Neste artikkel