ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Neste generasjon GPS-teknologi

Alle Massey Ferguson-traktorer fra MF 5709 S opp til MF 8700 S-serien kan leveres med fabrikkmontert AutoGuide-system. Laveste presisjons­nivå har gratis signaler, og du kan enkelt oppgradere opp til centimeter-presisjon – uten ytterligere installasjon.

Nyheten MF 7719 S er den perfekte traktoren for presisjonslandbruk. Nå med den nye prisbelønnede Datatronic5 som integrerer Auto­guide, ISOBUS, traktor­funksjoner og kamera i én terminal. Foto: AGCO/Eikmaskin.
Nyheten MF 7719 S er den perfekte traktoren for presisjonslandbruk. Nå med den nye prisbelønnede Datatronic5 som integrerer Auto­guide, ISOBUS, traktor­funksjoner og kamera i én terminal. Foto: AGCO/Eikmaskin.

Vi ser at stadig flere tar i bruk GPS-teknologi og alt som følger med den. Med den nye generasjonen AutoGuide har dette blitt virkelig enkelt på Massey Ferguson-traktorer, fra de minste modellene i MF 5709 S-serien opp til toppmodellen MF 8740 S, forteller Jens Gjølga, ansvarlig for FUSE Technology i Norden.

Nå kan Massey Ferguson levere fabrikkmontert og helintegrert AutoGuide, som inkluderer både GPS og dokumentasjon.

– Det handler om å utnytte alle innsatsfaktorene best mulig, fra tid og diesel til gjødsel og sprøytemidler. Og ikke minst handler det om å gi sjåføren mulighet til å fokusere på arbeidsoppgavene ved å automatisere en del av prosessene. Dermed blir det ikke så slitsomt å kjøre, og konsentrasjonen holdes oppe.

Tre presisjonsnivåer

AutoGuide bestiller du sammen med traktoren, og fabrikken gir deg valget mellom tre presisjonsnivåer.

– Du kan velge mellom presisjon på sub-meter-nivå, desimeter eller centimeter med RTK-signaler. Velger du det enkleste presisjonsnivået får du gratissignaler. Dette passer fint for deg som kjører i ett strekk, og som ikke er avhengig av bedre presisjon. Og dette er minimumpresisjonen, understreker Gard Molvig, salgssjef for Massey Ferguson i Norge.

Hvis du trenger bedre presisjon er det enkelt å oppnå.

– Bare ta kontakt med Eiksenteret, så hjelper de deg. Til desimeter-presisjon trenger du kun en kode for å låse opp muligheten, mens for RTK-signaler og centimeter-presisjon trenger du i tillegg til koden et SIM-kort og et abonnement fra en signalleverandør. Her er det viktig å understreke at du ikke er låst til én leverandør med AutoGuide.

«Du kan sammenlikne GPS-teknologi med melke­roboten. De første kom i salg rundt år 2000, og i dag produseres halvparten av melken i Norge med robot. Jeg er ikke alene om å mene at GPS vil bli allemannseie i løpet av bare noen få år.»

Jens Gjølga, ansvarlig for FUSE Technology i Norden

Enkel i bruk

GPS har blitt en del av DNA-et til Massey Ferguson. Det er samme teknologi og grensesnitt i en enkelt utstyrt MF 5709 S som i en fullt utstyrt MF 8740 S. Alt er helintegrert i traktorens egen terminal, og alle redskaper styres enkelt samme sted. Dermed er det enkelt å forholde seg til hvis du har flere traktorer i ulike størrelser og bruker ulike redskaper.

– Med «Go-Mode» er det bare fem enkle trykk på skjermen, så er du i gang med auto-styring. Dette tar bare noen minutter, og du trenger ikke gjøre noen avanserte innstillinger utover å sette opp kjøresporene du skal følge. Dermed kan selv uerfarne sjåfører komme raskt i gang med AutoGuide, sier Molvig.

Viktig dokumentasjon

Det er mange gode grunner til å ta i bruk AutoGuide og GPS-teknologi, men en av de viktigste er økt krav til dokumentasjon.

– Dataene fra traktoren kan enkelt overføres til PC-en, der du har kart med skiftplaner. Dermed kan du når som helst hente ut historikk på forbruk av for eksempel gjødsel, sprøytemidler, diesel eller såkorn. Den kjedelige administrative jobben blir enklere, og du kan når som helst dokumentere driften din til kunder og myndigheter, forklarer Gjølga.

Litt som melkeroboten

GPS-teknologi øker i alle regioner. Den samme maskin­vare utnyttes på tvers av AGCO-organisasjonen, og Massey Ferguson har lagt ned store ressurser i å utvikle AutoGuide de siste årene. Det har gitt en løsning med lav inngangspris, men med mange avanserte muligheter for de som ønsker det.

– En ny generasjon bønder oppvokst med smarttelefoner og PC-er tar i bruk teknologien på nye måter. Du kan sammenlikne GPS-teknologi litt med melkeroboten. Der kom de første for kommersielt salg rundt år 2000, og i dag produseres halvparten av melken i Norge med robot. Jeg er ikke alene om å mene at GPS vil bli allemannseie i løpet av bare noen få år, understreker Gjølga.

Tidligere fikk du kun fabrikkmonterte autostyringsløsninger på traktorer med høyt utstyrsnivå som standard. Enkelte kunder kjøpte da en traktor med mer utstyr enn de trengte. Nå er den samme teknologien også tilgjengelig på enkle modeller.

Neste artikkel