ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Prisen på huset stemte på krona

Småbarnsforeldrene Vigdis og Henrik syntes det var litt skremmende å bygge hus etter å ha hørt historier om at det alltid blir dyrere enn først antatt. Men da regningen på Älvsbyhuset kom viste sluttsummen seg å stemme på krona.

Foto: Inviso
Foto: Inviso

– Da vi startet prosessen fikk vi tilsendt kataloger fra flere forhandlere, men Älvsbyhus var den eneste som hadde prisliste vedlagt. Vi så nøyaktig hva som var inkludert, og ut fra prisene i katalogen kunne vi sette opp et budsjett som vi kunne ta med oss til banken da vi søkte lån, forteller Vigdis Løften.

Vigdis og samboer Henrik Thorstad flyttet nylig inn i ferdighuset fra Älvsbyhus, og er lettet over at sluttopgjøret ikke bød på noen overraskelser.

– Vi har jo ikke bygd hus før, og man hører at alt blir dyrere enn man tror. Det ble det ikke. Vi traff på punkt og prikke på budsjettet vårt, smiler Vigdis.

Boligkalkulatoren gir svar

På nettsidene til Älvsbyhus står det svart på hvitt hva de ulike husmodellene koster.

– Huset koster ikke en krone ekstra med mindre kunden endrer på standardene som er oppgitt, sier Brede Bjørnebye, som solgte hus til Vigdis og Henrik.

Gjennom boligkalkulatoren til Älvsbyhus kan man se hvilke valgmuligheter som finnes både utvendig og innvendig, og hva det koster om man vil endre kjøkkenfronter eller ha sprosser på vinduene. På siden finner man også prisoverslag på kommunale avgifter og andre tomteutgifter.

– Det er forskjell fra kommune til kommune hva det koster å koble til vann og avløp, og avgiftsnivå og byggesaksgebyrer varierer, men vi ser at den største variable kostnaden er knyttet til graving, sier Brede.

Brede forteller at han alltid er på tomta for sjekke adkomst og anslå kostnader for kundene sine. Er det mye fjell på tomta innebærer det sprengning, og det kan fordyre gravekostnadene.

– Etter befaring går vi møysommelig gjennom budsjettet med kunden, og ser på konstruksjon og endringer man ønsker. Systemet har faste priser på alle mulige tilvalg, så da kan jeg enkelt gi pris på en ark, eller overbygget balkong, hvis de ønsker det, forklarer han.

Vi har jo ikke bygd hus før, og man hører at alt blir dyrere enn man tror. Det ble det ikke. Vi traff på punkt og prikke på budsjettet vårt.

Vigdis Løften
Under 3 millioner: Tomt,bygging og hus (modellen Edvard), kostet i overkant av 2,9 millioner. Foto: Inviso
Under 3 millioner: Tomt,bygging og hus (modellen Edvard), kostet i overkant av 2,9 millioner. Foto: Inviso

Forutsigbare kostnader

Når kostnader knyttet til tilvalg og tomt er avklart kan budsjettet spikres. Prisene som er oppgitt er ikke indeksregulert, og det betyr at det blir forutsigbart hva huset faktisk kommer til å koste.

– Om du bestiller hus i år vet du med sikkerhet hva du skal betale neste år når regningen betales ved overtakelse, forsikrer Brede.

Vigdis forteller at selv banken ble overrasket da de skjønte at prisen ikke økte fra bestilling til betaling.

–Banken hadde budsjettert med 100.000 kroner i renter til byggelån, men det ble det jo ikke!, sier hun fornøyd. Det ble dermed en hyggelig sum som familien kunne bruke på andre ting.

Vigdis og Henrik synes det har vært enkelt å forholde seg til kostnader, og trekker frem at forhandler Brede alltid har stått parat for å svare på spørsmål.

– Det å sette i gang med å bygge hus er jo skremmende, men det gikk lettere enn vi hadde fryktet, for vi hadde hele tiden kontroll på økonomien, konkluderer de fornøyde huseierne.

Innredning av andre etasje

Innredning av andre etasje er ikke inkludert i prisen på et Älvsbyhus. Her står huseier fritt til å innrede arealet som man ønsker. Vigdis og Henrik valgte å innrede toppetasjen så snart de tok over huset. Her har de to soverom, en TV-stue, to boder og et klargjort våtrom som etterhvert skal bli bad.

– Vi ønsket å ha en etasje der barna kan boltre seg når de blir litt større, forklarer Vigdis.

Familien brukte et lokalt snekkerfirma, som brukte fire uker på jobben. Innredningen av andre etasje kom på 380 000 kr.

– Ved å vente med å innrede badet, kan vi utsette den store kostnaden det er å bygge bad, sier Vigdis. Planen er å ferdigstille badet når barna blir større, sier Vigdis.

Vigdis og Henrik er svært fornøyd med at de valgte en ekstra etasje.

– Jeg kunne ikke vært foruten andre etasje. Her får vi den beste utsikten, og TV-stua blir en ekstra kosekrok for hele familien, avslutter Vigdis.

2. etasje: TV-stua i 2. etasje brukes mye av hele familien. Foto: Inviso
2. etasje: TV-stua i 2. etasje brukes mye av hele familien. Foto: Inviso

Dette kostet det Vigdis og Henrik å bygge hus*:

Hus (modell Edvard): 2.131.900

Tilvalg: 190.000

Tomt: 300.000

Graving til hus og garasje: 245.000

Gebyrer og andre tomteutgifter: 75.000

Totalt kroner: 2.941.900

*I tillegg kom innredning av 2. etasje på kr. 380.000.

Neste artikkel

Velger ferdighus som kårbolig