ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Kreativ hage bak støyskjermen

Du trenger ikke stor tomt eller feiende flott utsikt for å få en fabelaktig uteplass. Det har Bjørg og pappa Kjell Johannesen i Rogaland bevist.

Kreativt: Støyskjermen er kamuflert med hyggelig terrasse og blomsterflor. Foto: Invisio
Kreativt: Støyskjermen er kamuflert med hyggelig terrasse og blomsterflor. Foto: Invisio

Bjørg Johannesen flyttet inn i huset sitt på Tananger i Sola kommune sør i Rogaland i midten av mai i fjor. Her bor hun sammen med yorkshireterrieren Pearly og de fire abyssinerkattene Jane, Joe, Torkjel og Gemma.

Om det er Johannesen selv, hunden eller kattene som er mest glad for uteplassen, er usikkert.

– Når vi stenger av hele eiendommen, blir bakgården lukket, så da kan jo hunden løpe rundt fritt, sier Bjørg.

Det var pappa Kjell Johannesen som eide tomta, som ligger inntil hans egen tomt. Det var også han som kjøpte huset og gikk gjennom byggeprosessen med Älvsbyhus, men nå har Bjørg overtatt for fullt.

Uteplassen har de planlagt sammen, og Kjell, som er pensjonert snekker, har bidratt med både gode råd og alt av praktisk arbeid.

– Både han og jeg har mange idéer, men det er han som gjennomfører dem, sier Bjørg.

Liten og smal tomt

Tomta på 500 kvadratmeter er utskilt fra det som tidligere tilhørte foreldrene. Siden den ligger ganske tett inntil en stor vei, har den støyvegg på to kanter. Veggene gjør underverker for støynivået, men betyr også at tomta er både liten og smal.

Størrelsen og utformingen på tomta begrenset også valgmulighetene da de skulle bestemme seg for husmodell. Valget falt på «Smørbukk» fra Älvsbyhus, en hustype som ikke lenger produseres på grunn av overgangen fra TEK 10 (teknisk forskrift) til TEK 17. Tilsvarende hus heter nå «Sissel». Også plasseringen av selve huset ble bestemt av tomta.

– Huset måtte stå sånn det måtte stå, så tok vi tak i de andre tingene etter hvert, forklarer Bjørg.

500 kvadrat: Tomtens størrelse og form bestemte husvalg og plassering, og uterommet ble til etterhvert.Foto: Invisio
500 kvadrat: Tomtens størrelse og form bestemte husvalg og plassering, og uterommet ble til etterhvert.Foto: Invisio

Et koselig, lite tun

Bjørg har ikke bil og har derfor ikke bygd garasje. En liten parkeringsplass til gjester er alt som trengs. Dermed kunne hun bruke mest mulig av tomta foran huset til plen og beplantning. Plenen kom ferdig på rull.

– Jeg er veldig glad i planter og blomster, så jeg har en del planer og idéer for den biten, sier hun.

Siden huset ikke har kjeller, er det pålagt med en bod. Kjell både tegnet og snekret boden, som skiller seg fra boder flest med sitt stjerneformete vindu.

– Pappa er perfeksjonist og pensjonert snekker. Han mente at siden boden er det første du ser når du kommer på eiendommen, måtte den være litt fancy, sier Bjørg og ler.

I tillegg har Bjørg arvet et lite stabbur, som ble flyttet fra nabotomta og inn på tunet foran huset. Mellom boden og stabburet vil hun plante ei hengebjørk, og anlegge stier mellom de ulike elementene. Hun har bestilt – også den fra pappa Kjell – en stor, sekskantet blomsterkasse med sitteplasser langs kanten og plass til et tre i midten.

Selve inngangspartiet består av en platting med plass til et par stoler og litt beplantning, samt den lovpålagte rullestolrampa.

Privat «bakgård»

Fremsiden av huset vender mot ei boligblokk og har begrenset med privatliv. Det Bjørg selv kaller bakgården er mer skjermet. Her har pappa Kjell bygget opp terrasse og skapt en uteplass hvor det skal legges murstein for å få inn litt mer farge.

Hun planlegger å henge opp noen vaiere med lys i og et stort fuglebur med roser i.

– Det skal bli koselig!

På langsiden av huset, som ligger inntil støyskjermen, har Kjell bygget en passasje i tre. Langs selve skjermveggen ser Bjørg for seg å plante trær som skal dekke veggen og gjøre hele området om til en trivelig oase.

Grønne fingre: Bjørg er glad i planter og blomster og har store planer for å utvikle uterommet videre med trær, stier og lys.Foto: Invisio
Grønne fingre: Bjørg er glad i planter og blomster og har store planer for å utvikle uterommet videre med trær, stier og lys.Foto: Invisio

– Wow, tenkte jeg

Far og datter Johannesen ventet til huset var på plass før de la planene for uteplassen. Det er noe Gard Grubstad, agent i Älvsbyhus, anbefaler.

Han husker godt da han så huset til Johannesen oppført for første gang. Tomten føltes rett og slett litt trang.

– Da jeg kom tilbake etter ei stund og så hva de hadde gjort, tenkte jeg: «Wow! For en fantastisk løsning!»

Uteplassen i tre, med oppbygd terrasse inn mot støyskjermen gjorde inntrykk. Det gjorde også beplantningen.

– Dette er et særdeles godt eksempel på at man ved å se muligheter og være kreativ, kan skape seg en slags oase, uansett hvilke betingelser man har, sier Grubstad.

Han mener Johannesens uteplass er et veldig godt eksempel på hvordan man faktisk kan få til et flott uteområde, selv på en liten tomt. Og det er en situasjon som blir mer og mer vanlig etter hvert som områder fortettes.

Vannfontene: Lyden av sildrende vann tar oppmerksomhet bort fra veistøyen.Foto: Invisio
Vannfontene: Lyden av sildrende vann tar oppmerksomhet bort fra veistøyen.Foto: Invisio

Gode råd er gratis

Grubstad skryter av måten Bjørg og Kjell Johannesen har løst uteplassen helt selv, men understreker at du slettes ikke trenger å være håndverker eller ha en snekker til far for å få en feiende flott uteplass.

Rådgiverne i Älvsbyhus bidrar mer enn gjerne med gode råd, og de har stort sett en fyldig liste med alle slags fagfolk du trenger for å få den oasen du alltid har drømt om utenfor ditt eget hus.

– Det er en stor fordel å ha gode samarbeidspartnere, sånn at vi kan tilby en komplett pakke, sier han.

«Dette er et særdeles godt eksempel på at man ved å se muligheter og være kreativ, kan skape seg en slags oase, uansett hvilke betingelser man har.»

Gard Grubstad, Älvsbyhus

– Ikke planlegg for tidlig

For å få den perfekte uteplassen bør du faktisk ikke legge altfor detaljerte planer veldig tidlig i prosessen.

– Det er veldig lurt å ikke bestemme alt med en gang. La oss heller konsentrere oss om uterommet når huset kommer opp, for da blir det enklere å se for seg, sier Gard Grubstad, agent hos Älvsbyhus.

Älvsbyhus produserer modulhus og har elleve ulike husmodeller å velge mellom, slik at du lett kan finne den modellen som egner seg best til tomta du har.

Stadig flere områder fortettes kraftig, og dermed blir tomtene også mindre. Når man skal plassere hus på små tomter, er det en rekke hensyn som må tas, og ofte står man igjen med ganske få reelle valg.

Nettopp derfor anbefaler alltid Grubstad å vente med de helt konkrete og detaljerte planene for uteområdet og hagen.

– Det er vanskelig for kunden, som ikke jobber med dette hver dag, men også for oss, å se for seg hvordan huset kommer til å se ut på tomta og i terrenget, sier han.

Plasseringen av huset på tomta bestemmer naturligvis hva slags områder du har å jobbe med til selve uteplassen, men når dette er klart, er det på tide å være kreativ selv eller be om hjelp.

Kundene kan selvsagt velge akkurat som de vil, enten fra tilbudene og rådene de får av forhandleren, eller etter eget forgodtbefinnende. Det viktige for Grubstad er at kunden blir fornøyd, og derfor tilbyr han alltid en komplett pakke.

– Grunnen til det er at det blir en mye enklere prosess, og vi kan bruke kompetansen vår til å hjelpe kunden med å koordinere alt, sier han.

Prosessen blir ikke bare enklere og mer strømlinjeformet, men den blir ofte også billigere, siden Älvsbyhus har gode samarbeidsavtaler med fagfolk som gjør disse type jobber ofte.

Neste artikkel

Velger ferdighus som kårbolig