ANNONSØRINNHOLD

Denne siden er annonsørinnhold produsert av Tun Byrå eller av annonsøren selv. Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Har du tilbakemeldinger? Send en e-post til annonse@tunmedia.no.

Frisk opp huset ditt med tapet

Tapet kan gi ferdighuset ditt det særpreget du har drømt om, men det kan være vanskelig å velge. Vi har snakket med en interiørarkitekt om hvordan du kan finne det riktige tapetet til ditt Älvsbyhus.

Entréen får et annet preg hvis man våger seg med tapet. Foto: Inviso
Entréen får et annet preg hvis man våger seg med tapet. Foto: Inviso

Älvsbyhus leverer sine hus med ferdig tapetserte vegger i alle rom. Som kunde er det du som skal velge hvilket tapet du vil ha hvor. Mange velger helt nøytrale løsninger, mens andre slår til med kontrastvegger eller hele rom i mer vågale farger eller mønstre. Så hvordan kan du vite hva du skal velge?

– Personlig smak er en veldig sterk drivkraft, sier interiørarkitekt Ida Lundqvist.

Hun har drevet sitt eget firma, Idlu, i seks år og har jobbet mye med blant annet Bonytt og Rom123.

Interiørarkitekt Ida Lundquist, foto Niklas Hart
Interiørarkitekt Ida Lundquist, foto Niklas Hart

Unngå trender

Tapettrendene har i det siste vært florale og organiske mønstre, gjerne med struktur i form av relieff. Selv prøver Lundqvist å unngå trender.

– Tenk heller på hvilken følelse og stemning du vil ha i rommet. Hvilket miljø vil du ha der? Skal det være energisk? Skal det være beroligende? Den følelsen er mer varig enn en trend, sier hun.

LES OGSÅ: Deilig med et avslappet hjem

Lundqvist anbefaler at du ser for deg at du sitter i rommet og tenker på hva slags modus du er i når du oppholder deg i akkurat det rommet. Hvor lenge du oppholder deg der og hva slags energi, følelse eller miljø du ønsker for akkurat det rommet?

På soverommet er det viktigere med beroligende og avslappende farger og mønstre for å gi et harmonisk og lunt rom det er lett å hvile i. I stua vil du kanskje ha en annen type energi, og her bør du også velge farger og mønstre du ønsker å ha rundt deg i mange timer mener hun.

– I en gang kan man ofte dra på litt ekstra med en mer energisk tapet, for der oppholder man seg ikke på samme måte i en lengre periode, sier hun.

På barnerommet er det lett å leke seg med tapet.
På barnerommet er det lett å leke seg med tapet.

Kontrastvegg eller helt rom?

Det er også mulig å velge en kontrastvegg, altså en vegg med en annen tapet enn resten av rommet. Her kan du gjerne gå for en litt mer spenstig eller spesiell tapet, slik at du får et spennende uttrykk i rommet.

Selv er ikke Lundqvist tilhenger av kontrastvegger og bruker sjelden en separat farge eller tapet på én vegg.

– Jeg liker å skape et helt rom, og da vil jeg heller at man skal tørre å gå for en dypere nyanse for å få den varme og samlende effekten.

Likevel synes hun det kan fungere i noen tilfeller, for eksempel på endeveggen i en gang.

– Men hvis man skal gå for en kontrastvegg, er det fint å velge en med de samme fargenyansene som resten av veggene i rommet. Det bør være noe som snakker sammen, enten rent grafisk eller fargemessig. Farger er det første vi ser og opplever i et rom, så hvis ikke det snakker sammen, kan det være forstyrrende og ødelegge for ro og harmoni.

Kontrastvegg med tapet kan friske opp kjøkkenet.
Kontrastvegg med tapet kan friske opp kjøkkenet.

Hent farger fra tapetet

Det å kombinere tapet og maling er et supert tips for å gi interiøret et helhetlig inntrykk. Prøv for eksempel å plukke én eller to farger fra tapetet til å male vegger eller detaljer i.

– Her er det viktig å tenkte på at den fargen du velger skal skli godt sammen med tapeten. Da vil de andre fargene i tapetet stå tydeligere fram, sier interiørarkitekten.

Du kan også hente opp igjen denne fargen i puter, gardiner, pledd eller andre tekstiler, eller kanskje i kunst eller vaser.

– Ikke vær redd for å kombinere flere ulike tapet og mønstre. Det kan bli veldig fint å følge et slags fargetema gjennom flere rom, gjerne med flere mønstre i ulike størrelser, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Slik skaper du et personlig kjøkken

Ikke et permanent valg

– I og med at jeg jobber med det jeg gjør, har jeg analysert interiørtrender i mange år. Det jeg har kommet fram til, både når det gjelder tapet og alle visuelle innslag i rommet, er at din opplevelse av det forandrer seg med tiden.

Selv om du har det samme tapetet i ti år, vil din opplevelse av tapetet forandre seg etter hvert. Derfor er det naturlig at du ikke ser på valget av tapet som noe som skal vare livet ut. Du kan selvsagt tapetsere over det med noe nytt eller male veggene senere, men mest sannsynlig vil du elske tapetet igjen etter noen år, ifølge Lundqvist.

– Hvis du ikke er villig til å tapetsere om eller male over, er det bedre å velge noe mer nøytralt. Det kommer nok også an på hvilken interesse man har for dette, sier hun.

Velg nøytral tapet hvis du er usikker på om du vil endre smak om noen år.
Velg nøytral tapet hvis du er usikker på om du vil endre smak om noen år.

Slik legger du tapet selv

1. Velg kvalitetsprodukter: Kvaliteten på tapetet du velger kan avgjøre om prosjektet blir en suksess eller en fiasko. Tykkere tapet er enklere å legge pent enn tynne varianter. I tillegg kan mønsterrapporten (en fast avstand mellom hver gang mønsteret i et tapet møtes) være dårligere på en del billigere produkter. Det vil si at du må justere mønsteret i tapetet når du legger på nye lengder, slik at mønsteret blir riktig. Finner du en såkalt nullrapport eller rapportløst tapet, slipper du å tenke på dette.

2. Sørg for at veggen er helt slett. Store ujevnheter må sparkles og slipes, og du kan med fordel grunne veggen med heftgrunn for at tapetlimet skal få best mulig feste.

3. Ikke anta at veggene i huset er rett. Sjekk alltid med vater eller loddsnor for å få riktig utgangspunkt for å legge den første tapetlengden.

4. Påfør riktig mengde lim. Det skal være nok til å gi godt feste, men ikke så mye at det blir vanskelig å få lagt tapetet jevnt. Bruk gjerne en radiatorpensel for å påføre lim nederst mot gulvet.

5. Sjekk mønsterrapporten og se om du må ta hensyn til forskyvninger i mønsteret. Det er enklest å legge tapet uten rapport.

6. Om du legger vinyltapet, bruker du en tapetsletter av plast for å unngå luftlommer. Legger du papirtapet bruker du en tapetbørste for å gjøre det samme. Begynn øverst og dra sletteren ut mot kanten for å presse luften ut.

7. Fjern til slutt overflødig tapet ved gulvet og taket. Hold stålsparkelen inntil veggen og skjær med en tapetkniv.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI)

Neste artikkel

Velger ferdighus som kårbolig