Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Utmattingstaktikk, sier Bunadsgeriljaen om utsettelsen av sammenslåing av fødeavdelingene

Helseminister Bent Høie lover å følge med på prosessen videre. Styret i Helse Møre og Romsdal har snudd og utsatte nedleggelse av fødeavdelingen i Kristiansund.

En gjeng fra aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen demonstrerer mot kutt og nedleggelser i pasienttilbudet i distriktene med et demonstrasjonstog i Oslo dagen før styret i Helse Møre og Romsdal skulle ta sin beslutning om en utsettelse av sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
En gjeng fra aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen demonstrerer mot kutt og nedleggelser i pasienttilbudet i distriktene med et demonstrasjonstog i Oslo dagen før styret i Helse Møre og Romsdal skulle ta sin beslutning om en utsettelse av sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Styremøtet i Helse Møre og Romsdal vedtok onsdag å utsette sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde.

Tidsplanen for utsettelsen, er foreløpig usikker. Styret vil vurdere å komme med en ny plan på neste møte som er i juni.

Aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen krever en utsettelse fram til det nye sykehuset er ferdig, og at føden i Kristiansund skal bestå.

– Dere har hatt tid til å se på fakta i saken og dette føles som en utmattingstaktikk. Det er viktig for de ansatte og pasientene på Nordmøre at det er forutsigbart, så vi ber om at dere tidsbestemmer utsettelsen så raskt som mulig, sier lederen i aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen, Anja Solvik.

Følger med

Helseminister Bent Høie (H) hadde allerede signalisert i forkant av møtet at han følger med på prosessen som har skapt stor uro og protester i regionen.

– Jeg synes det var klokt av styret i Helse Møre og Romsdal å oppheve vedtaket om sammenslåing av fødeavdelingene i august, sier helseminister Bent Høie (H) som lover å følge med videre på saken og de beslutningene som tas.

Styret i det regionale helseforetaket har vedtatt en prosess videre der de skal gjøre en gjennomgang av det som var faktagrunnlaget for den forrige beslutningen om nedleggelse. Så skal det forberedes en mer helhetlig sak om denne type spørsmål.

Annonse

Det er fortsatt uvisst hva slags tidsplan som kommer. Både de tillitsvalgte og aksjonsgruppa mot nedleggelse av fødetilbudet i Kristiansund tok opp uvissheten om hvor lang utsettelse de får under styremøtet.

Konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo i helseforetaket svarte at han hadde behov for mer tid for å ha et skikkelig grunnlag for å legge fram en tidsplan

Molde

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal ville legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og at fødetilbudet i stedet skal legges til Molde. Det satte sinnene i kok på Nordmøre. Det opprinnelige forslaget gikk ut på at fødeavdelingene skulle slås sammen fra august.

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen starte i år og tidligst stå ferdig i 2024.

Reaksjonene fra opposisjonen kom raskt etter at vedtaket om utsettelse av nedleggelse av fødetilbudet i Kristiansund var klart.

Senterpartiets Kjersti Toppe mener det er riktig å oppheve vedtaket om sammenslåing fra august, og det ville uansett være uforsvarlig å legge ned fødeavdelingen på så kort tid.

– Samtidig er jeg skuffet. Jeg hadde forventet at det ville komme en tidsbestemt utsettelse av nedleggelsen ut fra signalene som helseministeren ga i Stortinget i går. En uforpliktende beslutning om å utsette fødenedleggelsen er ikke en løsning på saken, sier Toppe som er enig med Bunadsgeriljaens leder om at dette er utmattelsestaktikk.

Også Arbeiderpartiet og SV er fornøyde med at styret i Helse Møre og Romsdal utsetter nedleggelsen.

Neste artikkel

Nesten 300 fødende kvinner rakk ikke fram til sykehuset i fjor