Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil skyte norsk, radiomerka ulv i Sverige

Svenske myndigheter opplyser om at en av de radiomerka ulvene fra Norge nå befinner seg i Härjedalen. Lokale reineiere har søkt om uttak av ulven.

Ulver fra flere flokker ble merka i vinter, ett ordre fra regjeringa og miljøminister Vidar Helgesen. Her en av ulvene i Slettås-reviret. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix

Det er länsstyrelsen i Jämtland, tilsvarende Fylkesmannen, som melder om den norske ulven. Ulven skal ha vandret inn i Härjedalen etter å ha gått inn i Sverige ved Dalarne, som betyr at ulven trolig har vandra inn fra Hedmark.

Trolig Slettåsvalp

Dermed kommer ulven trolig fra enten Slettås- eller Osdalsreviret. Ifølge Miljødirektoratet hadde tre av de merkede valpene i Slettåsflokken vandret over til Sverige innen midten av april. Deres posisjoner i Sverige vises ikke på Miljødirektoratets kart, men svenskene oppgir at ulven som er observert i Härjedalen er utstyrt med GPS-merking.

Tassåsen sameby, som er en sammenslutning av samiske beitelag i blant annet Härjedalen, har søkt länsstyret om skadeforebyggende uttak av ulven. De mener den truer tamreinen i området.

Beitelagene kan til sammen ha opp mot 5500 reinsdyr i vinterhalvåret, og det er til sammen 15 beitelag i sammenslutningen.

Ikke avgjort

Annonse

Länsstyret la ut meldinga om uttakssøknaden på ulven 16. mai. Da hadde de ikke behandlet søknaden fra beitelagene, som kom dagen før. De har ikke lagt ut noen beskjed om at en avgjørelse er tatt, og enhetssjef Ruona Burman ved Naturvårdsenheten i fylket bekrefter fredag at de ikke har tatt noen avgjørelse. Ifølge Burman har det ingen påvirkning på utfallet av behandlinga at ulven er forvaltningsmerket.

Det er uvisst når ulven gikk inn i Sverige - Miljødirektoratet har skjermet ulvens bevegelser fra innsyn siden 1. april, slik at de skulle kunne finne et egnet sted for å føde valper. Men de har altså oppgitt status i etterkant, hvor de skriver om flere av streifulvene. Flere av disse befant seg i Sverige ved siste statusrapport.

Det er ifølge Miljødirektoratet vanlig at norske ungulver vandrer over til Sverige, som er «midten» av det skandinaviske ulveområdet. Samtidig gjør streifulv fra Sverige stor skade på beitedyr i Norge i sesongen.

Neste artikkel

Vil skyte mer enn tre flokker innenfor ulvesonen