Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trump foreslår gigantkutt for landbruket

President Donald Trump vil kutte bevilgningene til det amerikanske landbruksdepartementet med 21 prosent.

Donald Trump foreslår store kutt i budsjettet til det amerikanske landbruksdepartementet. Foto: Alex Brandon / AP Photo

Torsdag i forrige uke la Donald Trump fram sitt første statsbudsjett.

Under valgkampen lovet Trump å redusere bevilgningene til statlige foretak og departementer, og i budsjettet legger han opp til til dels store kutt for alle departementene bortsett fra de militære.

Vil kutte 21 prosent

Landbruksdepartementet får det tredje største prosentvise kuttet. Her foreslår Trump å kutte departementets budsjett med 4,9 milliarder dollar til 17,9 milliarder dollar. Det utgjør et kutt på 21 prosent.

Ifølge Washington Post kuttes det blant annet i programmer tilknyttet matsikkerhet, distriktsutvikling, forskningsmidler og internasjonal mathjelp. Det kuttes likevel ikke i avlingssubsidier for bøndene.

• Les også: Trump truer Europa med toll på 100 prosent

Da Donald Trump ble valgt til president i USA i november i fjor var støtten særlig stor blant bønder og andre i distriktene. Tellinger viste blant annet at han vant over Hillary Clinton i nesten alle de 25 største kalkunproduserende distriktene.

– Bryr seg ikke

I etterkant av budsjettframleggelsen har det kommet sterke reaksjoner fra folk som nå mener at Trump snur ryggen til distriktsbefolkningen.

Annonse

– Distriktene valgte Trump. Hans beskjed til distriktene er «Jeg bryr meg ikke». Budsjettet bygger en brannmur mellom hva Trump lovet og hvilke løfter han holdt, sier Dee Davis i distriktsinteresseorganisasjonen Center for Rural Strategies til Politico.

• Enorm respons fra folk som frykter Trump: – Vi har blitt kontaktet av over 500 amerikanere

Også Trumps partifelle, senator John Hoeven, er kritisk til kuttforslagene.

– Presidentens foreslåtte budsjettkutt for landbruket virker ikke. I og med at landbruket nå er inne i vanskelige tider, med lave råvarepriser og naturkatastrofer, må vi prioritere og opprettholde landbruksbudsjettet. Mens vi støtter mer penger til militæret og forsvaret må vi opprettholde støtten til bøndene og gårdseierne, sier Hoeven i en uttalelse.

Formell bekreftelse

Tidligere i år ble Trump også beskyldt for å nedprioritere landbruket ved at han brukte lang tid på å finne ut hvem som skulle få posten som landbruksminister. I slutten av januar ble imidlertid Sonny Perdue offentliggjort som statsråd.

Søndag ble det klart at høringen hvor Perdue formelt skal bekreftes som landbruksminister vil begynne torsdag denne uken.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti