Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Starter jakt på norsk ulv i Stockholm

En ulv sto tirsdag ansikt til ansikt med en treåring i samme område i Stockholm hvor to norske ulver er påvist og tre hunder er drept. Nå har fylket gitt tillatelse til skadefelling.

To norskfødte ulver er påvist utenfor Stockholm. Ulven på bildet holder til i Langedrag naturpark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Onsdag denne uken ble enda en hund drept av ulv i en skog ved Riala i Stockholm fylke, da en cocker spaniel ble angrepet av ulv kun en meter foran eieren.

Angrepet er det tredje på kort tid hvor hund blir drept av ulv i området. Onsdag i forrige uke ble en liten selskapshund også drept av en ulv, mens en annen mindre hund ble drept av ulv i området i midten av august.

• Les også: Norsk ulv kan stå bak hundedrap i Stockholm

Det er også funnet en kattunge, en høne og seks sauer som alle er påvist drept av ulv. Alle angrepene skal ha skjedd i et område på rundt 8 kvadratkilometer i Norrtälje og Vallentuna kommuner, like nord for Stockholm by.

Ulv sto sju meter fra treåring

Tirsdag skal også en mor og hennes sønn ha opplevd en ulv på nært hold i samme område.

– En mor oppdaget at hennes tre år gamle barn og en ulv sto sju meter fra hverandre på gårdsplassen, sier Jonas Johansson, kommunikasjonssjef i fylkesledelsen i Stockholm, til Dagens Nyheter.

• Les også: Her vandrer ulven på gårdsplassen

Ulven skal ikke ha reagert da moren forsøkte å skremme den bort, og den skal ikke ha virket redd for mennesker. Den gikk likevel av gårde etter en stund, ifølge Johansson.

Annonse

Det har også kommet flere andre rapporter den siste tiden om ulv som har beveget seg nær mennesker i området.

To norske ulver

DNA-prøver viser at det nå er to ulver i området. Ulvene er en hann og en tispe som begge kommer fra Norge, skriver fylket på sine egne nettsider. Hannulven er født i Slettåsreviret i Trysil, mens tispa skal være fra Julussareviret.

Nå har fylket gitt tillatelse til skadefelling av én ulv.

– Vi ser nå at skadefelling må gjennomføres av hensyn til allmenn helse og sikkerhet og risikoen for alvorlig skade. Fylkesledelsen mener at det er stor risiko for at ulvene beveger seg nær mennesker og angriper tamdyr. Vi ser nå ingen andre mulige løsninger enn skadefellingsjakt, sier miljødirektør i Stockholm Göran Åstrøm i en pressemelding.

Nærgående i Trysil

I vinter ble flere av innbyggerne i bygda Søre Osen i Trysil bekymret da en ulvetispe fra Slettåsreviret i lengre tid oppholdt seg nær mennesker og bebyggelse.

– Hele flokken går nært bebyggelse og folk, men dette ene dyret er spesielt nærgående og det synes ikke folk er noe trivelig, sa Trysil-ordfører Erik Sletten (Sp) til Nationen den gang, i forbindelse med at han søkte Miljødirektoratet om felling av ulven.

Miljødirektoratet avslo søknaden.

Neste artikkel

Sp-politiker raser mot ulvejaktstans