Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sjeldne firlingkalver født i New Zealand

Bønder i den sørlige Taranaki-provinsen i New Zealand opplevde en sensasjon i fjøset da en av kyrne deres fikk firlinger. Historien er nå bevist av DNA-testing.

Taranaki-provinsen er et viktig område for landbruk og melkeproduksjon. Foto: Rich Childs / Wikimedia Commons

Flere medier i New Zealand, blant annet New Zealand Herald, melder om firlingfødselen, som skjedde i fjøset til bondefamilien Kavanagh. Michael Kavanagh driver gård sammen med foreldrene Danny og Eileen, og hverken han eller foreldrene har sett noe lignende.

Fødselen skal ha skjedd 23. august. Michael hjalp kua med først én kalv, så en til. Det kom en tredje kalv - etter dette fraktet familien henne over til en innhegning for kyr med nyfødte kalver, men kua gikk sakte og trengte hjelp med å komme seg dit, og da forsto de at hun skulle ha en kalv til, sier Kavanagh til New Zealand Farmer.

DNA-bekreftelse

Lokale veterinærer som undersøkte kalvene, sa at de aldri hadde sett lignende før. Alle fire kalvene var kvigekalver, og veide rundt 30 kilo. Selv om de var små var de friske og i god form - og det er de fremdeles, mer enn en måned etter at de kom til verden.

• Les også: Puerto Ricos bønder hardt rammet etter orkanen Maria

For at ingen skulle tvile på historien, sendte Kavenagh-familien inn DNA-prøver fra alle de fire kalvene for å få bekreftet slektskapet, og at de fire kalvene hadde samme foreldre.

– Bare å ha den bekreftelsen er bra, og ingen kan tvile på historien vår nå. Vi var ganske sikre, men med noe så sjeldent som dette, er det alltid en viss tvil. Nå er det hundre prosent sikkert, sier Kavanagh til New Zealand Herald. DNA-undersøkelsen viste også at de fire kalvene ikke er eneggede, men et resultat av fire forskjellige befruktede eggceller. De fire kalvene har fått navn: Bonny, Blossom, Belinda og Bluebell.

Trillingfødsel rett ved

Ifølge en ekspert avisen har snakket med, er sjansen for å få firlinger 1:650000. Det er altså en ganske stor sensasjon som har skjedd i Kavanagh-fjøset.

Annonse

Som om ikke det var nok, fikk en av kyrne til en annen Taranaki-bonde, Gordon Stratton, trillinger.

• Les også: Sveits tar matsikkerhet inn i grunnloven

Han sier til NZ Farmer at han er takknemlig for dette etter en svært dårlig og regnfull vår i området. Siden de ligger på den sørlige halvkule, har de vår når vi har høst, og sommer når vi har vinter.

Også alle Strattons kalver er av hunkjønn, noe som kan gjøre de sjeldne fødslene svært lukrative.

Trillingfødsler i fjøset er også svært uvanlig her til lands - i sommer besøkte Nationen Fjellmjølk-samvirkets gård på Vingelen, som opplevde en trillingsensasjon i fjøset.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti