Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sendte sms med «the target is eliminated» – nå er jegeren tiltalt for å ha drept ulv

En svensk jeger er tiltalt etter at han skjøt en ulv da han var ute med hunden. Selv hevder jegeren at han skjøt ulven i nødverge.

En svensk jeger er tiltalt for å ha skutt en ulv ulovlig i 2015. Bildet er av en ulv som ble skutt i Ringsaker i januar. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I september 2015 skjøt en jeger som var ute med hunden sin en ulvetispe i Sjundareviret, like vest for Stockholm.

Onsdag denne uken ble jegeren tiltalt for grovt brudd på jaktloven.

Påberoper seg nødverge

Jaktjournalen skriver at ulver i forkant av hendelsen hadde begynt å lage et nytt revir i området. En større sauebesetning ble denne sommeren rammet av flere ulveangrep. Det ble gjort forsøk på skadefelling, men disse var resultatløse.

Da en av jegerne som hadde deltatt i skadefellingsforsøkene var ute med hunden sin den 29. september traff han på ulven. Mannen hevdet i ettertid at han skjøt ulven i nødverge da den gikk til angrep på hunden, noe som er tillatt etter den svenske jaktforordningens paragraf 28.

• Les også: Frykter omfattende ulovlig ulvejakt i Sverige

Hadde mistanker om ulovlig jakt

Aktor Christer Jarlås mener likevel at omstendighetene rundt tyder på at jegeren ikke hadde rett til å påberope seg nødverge.

«Mannen har latt sin mindre hund springe løs på rundt 20 meters avstand fra ham. Når han skyter ulven har ikke noe angrep startet og den løse hunden har ikke reagert på ulven. Etter at ulven har blitt skutt har mannen sendt en sms med teksten «the target is eliminated» (kan oversettes til «målet er eliminert», journ.anm.)», skriver Jarlås i tiltalen, ifølge SVT.

• Les også: De fleste felte ulvene i Norge er svenske

Annonse

Til Sødermalms Nyheter sier Jarlås at myndighetene på forhånd hadde mistanker om at det var planlagt jakt på ulv i området, og at man ville påberope seg nødverge.

– Vi hadde informasjon som pekte på at det skulle inntreffe et såkalt paragraf 28-skudd i dette området, og vi holdt på med å se på dette samme dag som dette skjedde, sier Jarlås.

Kan få fengselsstraff

Strafferammen for grovt brudd på jaktloven er fengsel opp til fire år, men aktor har foreløpig ikke tatt stilling til hvilken straff jegeren bør få.

– Dersom det handler om bevisst jakt er det snakk om fengselsstraff, men om det bedømmes at det er snakk om uaktsomhet blir det lavere straff. Ingen har blitt dømt til mer enn to års fengsel for denne typen forbrytelser, sier Jarlås.

Jegeren og en annen mann tiltales også for å ha brutt kameraovervåkingsloven da de uten tillatelse skal ha satt opp flere viltkameraer på åteplasser.

Jegeren nekter straffskyld.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti