Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Selger dansk gigantgods for 230 millioner kroner

Et dansk gods med 7500 dekar landbruksareal og historie tilbake til middelalderen er nå lagt ut for salg med en prisantydning på 230 millioner.

Godset har 7500 dekar dyrkbar jord, og ligger rundt 16 kilometer nord for Viborg. Foto: LandbrugsAdvokat.dk

– Våre dåpsattester er jo litt brune i kanten, og hvis Lynderupgaard skal passes så krever det mann og kone 100 prosent. Ingen av våre barn ønsker å overta. Derfor mener jeg dette er et godt tidspunkt å selge på, skriver Ove Glerup (72) i en e-post til Nationen.

Siden 1995 har Glerup eid og drevet godset Lynderupgaard på Nord-Jylland sammen med sin kone Kirsten. Nå er godset, som har 7500 dekar dyrkbar jord, 80 dekar skog og inkludert strand, eng og gårdsarealer er på totalt 9100 dekar, lagt ut for salg til 185 millioner danske kroner. Det tilsvarer 233 millioner norske kroner med dagens kurs.

Hovedhus fra 1500-tallet

Hovedhuset på eiendommen er fra 1500-tallet og er omgitt av en vollgrav. De eldste delene av godset kan imidlertid dateres tilbake til 1300-tallet.

Deler av hovedhuset er oppført i bindingsverk og er fredet. Foto: LandbrugsAdvokat.dk

Ekteparet har brukt store summer på istandsettelse av eiendommen. Det var blant annet 15 håndverkere ansatt i tre år for å modernisere bygningene som Kirsten Glerup for 22 år siden mente var noe «gammel dritt», men som hun senere har forelsket seg i, opplyser landbruksadvokat Mogens Nørup-Hansen som er hanket inn for å bistå med salget av eiendommen.

• Les også: Skurtresker stoppet vikingskattyver i Danmark

På gårdsdelen er det også et stort moderne korntørkingsanlegg og nye driftsbygninger. Det er også jaktmuligheter på eiendommen, hvor man kan jakte gjess, ender, fasaner, rådyr og hjort.

Har fått henvendelser

Annonse

Nationen skrev i sommer om den 9820 dekar store danske gården Tinghøjgaard som ble lagt ut for salg med en prisantydning tilsvarende 219 millioner norske kroner.

Mogens Nørup-Hansen, som spesialiserer seg på salg av store landbrukseiendommer, sier at det vanligvis tar mellom ett og to år å selge eiendommer av denne størrelsen. Han har likevel allerede fått henvendelser fra mulige kjøpere.

– Ja, vi har fått henvendelser, men vi kan naturligvis ikke uttale oss om hvem de interesserte kjøperne er. Det vil stride mot vår taushetsplikt, sier Nørup-Hansen.

Tar seg opp etter krisen

Dansk landbruk har de siste årene vært i krise, blant annet på grunn av lave priser på melk og svinekjøtt. Det har gjort at mange danske bønder har vært truet av konkurs.

• Les også: Gigantgård med over 1100 kyr konkurs

Mogens Nørup-Hansen sier at eiendomsmarkedet for landbruk nå er på vei opp igjen, men at det fremdeles ikke selges mange større landbruk på det åpne markedet.

– Nå er markedet stigende etter krisen, men når det gjelder større landbruk på over 1000 dekar selges det nok absolutt fremdeles under ti i året.

Neste artikkel

Danmark vil utrydde villsvin